ΟΠΕΚΕΠΕ: Tακτοποιήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες του 2022

  14 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Tακτοποιήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες του 2022

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πληρωμή των επιδοτήσεων με την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε προχθές Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, την αποπληρωμή των εκκρεμοτήτων του 2022. Δηλαδή, της εξισωτικής, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των νέων γεωργών. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που δεν είχαν πληρωθεί για διάφορους λόγους ανερχόταν στους 105.000 και το συνολικό ύψος της ενίσχυσης που καταβλήθηκε έφτασε στα 15.844.541 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δείχνει να βγάζει “κόκκινη κάρτα” στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, κανείς δεν αποκλείει να έχουμε άμεσα εξελίξεις στον τομέα των επιδοτήσεων!

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες του 2022, όλα είναι έτοιμα για την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2023. H πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των πληρωμών είναι η Παρασκευή 27 Οκτωβρίου για τις πληρωμές των δικαιούχων με λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι στο κλείσιμο του Οκτώβρη θα πληρωθούν οι παραγωγοί με λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες.

Η σύμβαση της Τράπεζας Πειραιώς

Μάλιστα, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, για την πληρωμή των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων του 2023, για να προχωρήσει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ, που όπως έχουμε αναφέρει αναμένεται να γίνει στο τέλος του Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία διασταυρωτικών ελέγχων, προκειμένου να βγουν οι σχετικές λίστες πληρωμής με τους δικαιούχους αγρότες.

Με τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., αυτή ανέλαβε:

α) Τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 2.300.000.000 ευρώ (ανοικτή πίστωση) του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10%, με υπογραφή πρόσθετης πράξης με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις, για έκαστο οικονομικό έτος, με σκοπό την πραγματοποίηση πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων χρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που επιβαρύνουν τον ΕΛΕΓΕΠ κατά την περίοδο από 16/10/2022 μέχρι 15/10/2023, σύμφωνα με τους Κανονισμούς 1306/2013 και 2116/2021 του Συμβουλίου «για τη χρηματοδότηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής» και

β) την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) κατά την περίοδο από 16/10/2022 μέχρι 15/10/2023, με τη δυνατότητα ανανέωσής της κάθε έτος, επί τρία (3) συνεχή οικονομικά έτη μέχρι το οικονομικό έτος 2025, με υπογραφή πρόσθετης πράξης και με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις.

Επίθεση Αυγενάκη

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη Δράμα εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «ενώ ήταν άριστη η κατεύθυνση για ένταξη στο gov.gr, στη συνέχεια δεν έγιναν τα βήματα που έπρεπε από τον Οργανισμό».

Σημείωσε, επίσης, ότι «χρειάζεται καλύτερη οργανωτική δομή του Οργανισμού και περισσότερη διαφάνεια». Με διατάξεις που θα φέρει το επόμενο διάστημα ο υπουργός είπε ότι «θα καταργηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν δεύτερες πλατφόρμες ορισμένα ΚΥΔ».

«Οι διπλοχρεώσεις σε βάρος των αγροτών θα τελειώσουν», σημείωσε.

«Θέλουμε διαφάνεια, συνέπεια, σεβασμό στα χρήματα που δίνει η Ε.Ε. στους αγρότες. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο», τόνισε.

Ξεκίνησε ο έλεγχος - Η μεταβίβαση των δικαιωμάτων

Στο μεταξύ αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωμής της προκαταβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές ΕΑΕ 2023, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, όπως και το 2022.

Επιτρέπεται η προσθαφαίρεση οικολογικών σχημάτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 18 Οκτωβρίου 2023.

Για τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων 2023:

Ο μεταβιβαστής κάνει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δε χρειάζεται να επισυνάψει παραστατικά παρά μόνο αν ενημερωθεί ότι είναι σε δείγμα ελέγχου, η αίτηση οριστικοποιείται και παίρνει πρωτόκολλο, ενώ στη συνέχεια ο αποδέκτης μέσω του gov.gr (eae2023.opekepe.gov.gr) κάνει την αποδοχή, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση.

Υπάρχει μια περιοδική ενημέρωση του gov.gr (υφίσταται υστέρηση στους χρόνους ενημέρωσης μεταξύ καταχώρισης και εμφάνισης) και θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από τους ενδιαφερόμενους.

Η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και η αποδοχή αυτών θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 20/10/2023.

Λίγες ημέρες, τέλος, έχουν προθεσμία ακόμα οι παραγωγοί για κατάθεση των απαραίτητων παραστατικών σχετικά με την ενεργοποίηση των οικολογικών σχημάτων (eco shemes) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν τα παραστατικά μέχρι 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

 

  14 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ