ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη - Αχτσιόγλου και τα σενάρια διάσπασης

  19 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη - Αχτσιόγλου και τα σενάρια διάσπασης

Στρατηγική δεύτερου γύρου χαράσσουν τα επιτελεία των Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου επιχειρώντας να εντοπίσουν και τις δεξαμενές των μελών του κόμματος που θα μπορούσαν να τούς ενισχύσουν τα ποσοστά. Σύμφωνα με το περιβάλλον Κασσελάκη, ο υποψήφιος πρόεδρος έχει επιλέξει τις περιοδείες για όλες τις επόμενες ημέρες, -μάλιστα σήμερα επισκέπτεται την Καρδίτσα που επλήγη από τις πλημμύρες- ενώ η Έφη Αχτσιόγλου εκκινεί τη μάχη της για τις επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή με τηλεοπτική της συνέντευξη σήμερα το πρωί.

Οι επίμαχες δηλώσεις και οι συμμαχίες

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζεται μεν από μία ευφορία για το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής, όμως αναπτύσσεται κι ένας έντονος προβληματισμός για το εάν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες δεν θα κυριαρχήσουν οι εντάσεις και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Την ανησυχία αυτή τροφοδοτεί ένας διαδικτυακός πόλεμος κυρίως από την πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που αντιδρούν στις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου έξω από την Κουμουνδούρου τη νύχτα των εκλογών με αναφορές στα «θολά νερά των εύκολων λύσεων» αλλά και στους όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Αντίστοιχη ενόχληση βγάζουν και για τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί μεταπολιτικής με σαφέστατες αιχμές προς την πλευρά Κασσελάκη. Μία δήλωση που σε δεύτερη ανάγνωση μπορεί να ερμηνευθεί και ως υπαινιγμός για μελλοντικές κινήσεις που δεν θα διαφυλάξουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και θα οδηγήσουν σε αποχωρήσεις ή διασπάσεις.

Πάντως, στο επιτελείο της κ. Αχτσιόγλου μάλλον θα πρέπει να θεωρούν ως σχεδόν δεδομένες τις περίπου 13.000 ψήφους που συγκέντρωσε ο κ. Τσακαλώτος στις κάλπες του πρώτου γύρου, όσες δηλαδή ψήφους την χωρίζουν πάνω κάτω από τον πρώτο κ. Κασσελάκη.

Ρυθμιστικός παράγων είναι όμως και ο Νίκος Παππάς που συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 13.000 ψήφους στις εκλογές της Κυριακής. Κύκλοι του ιδίου διευκρίνιζαν χθες ότι δεν έχει κάποια συμφωνία με την πλευρά Κασσελάκη απαντώντας επί της ουσίας δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι έχει κλείσει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Επίσης, άφηναν να εννοηθεί ότι το τί θα πράξει ο Ν. Παππάς την ερχόμενη Κυριακή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από διαβουλεύσεις που θα έχει με τους πυρήνες του στην Ελλάδα και ανθρώπους που τον υποστήριξαν. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να έχει μία πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη με τους υποστηρικτές του για να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι κύκλοι του πρώην υπουργού επιβεβαίωναν ότι τα επιτελεία τόσο της κυρίας Αχτσιόγλου όσο και του κυρίου Κασσελάκη επιδίωξαν και είχαν επαφές με στενούς του συνεργάτες. Πάντως, για όσους γνωρίζουν τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, παρά τις όποιες επαφές, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει απόφαση από την πλευρά του κ. Παππά ώστε οι ψήφοι του να κατευθυνθούν προς την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί σήμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη.

Τα σενάρια διάσπασης

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ενδεχόμενη επικράτηση Κασσελάκη μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα διάσπαση στον χώρο καθώς και από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στα στελέχη της «Ομπρέλας» και τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώσεις ανέφερε σε δηλώσεις του: «Εγώ ξεχωρίζω τις τέσσερις υποψηφιότητες από αυτή του κ. Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη εάν τελικά είναι νικηφόρα, είναι ένα "ραντεβού στα τυφλά" για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσίπρας που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη χαρακτήρισε άκυρη οποιαδήποτε κουβέντα για διασπάσεις αυτή τη στιγμή. «Δεν έχουν λήξει καν οι εκλογές αλλά και όταν λήξουν πάλι είναι άκυρο να συζητάμε για διασπάσεις» είπε και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να συζητάμε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματιστεί σ’ ένα κόμμα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Επίσης, ο Γιώργος Καραμέρος που είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου αναρωτήθηκε εάν «είναι αναγκαίο να πάμε σε δεύτερο γύρο, καθώς το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και δεν ήταν θολό».

Η Κουμουνδούρου έστειλε χθες μήνυμα στα παλαιά μέλη του κόμματος που δεν ψήφισαν όμως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους έως την Τετάρτη ούτως ώστε να εγκριθούν με την ιδιότητα του παλαιού μέλους και να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή.

 

  19 September, 2023 ΑΡΘΡΑ