Τουρισμός; Αύξηση  κίνησης και εσόδων -Οι Βρετανοί παίρνουν προβάδισμα στον αριθμό των αφίξεων

  28 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τουρισμός; Αύξηση  κίνησης και εσόδων -Οι Βρετανοί παίρνουν προβάδισμα στον αριθμό των αφίξεων

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι επιδόσεις του 2019, χρονιάς ρεκόρ πριν από την πανδημία, δηλαδή 31 εκατ. αφίξεις ενώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα ίσως να είναι και υψηλότερα λόγω της αύξησης των τιμών.

«Παρά τις αντιξοότητες που προκαλούν ο πληθωρισμός, ο πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας, ο άστατος μέχρι σήμερα καιρός και άλλοι παράγοντες, θεωρώ ότι θα έχουμε μια κανονική τουριστική χρονιά με τα πλην και τα συν. Ήδη, η σεζόν «φορτώνει», όπως συνηθίζουμε να λέμε στον κλάδο μας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δείχνουν να είναι μήνες με μεγάλη κινητικότητα», αναφέρει στο iefimerida.gr ο κ. Τάσιος.

Οι Βρετανοί παίρνουν προβάδισμα στον αριθμό των αφίξεων
Η φετινή χρονιά, όπως εξηγεί, σε ότι αφορά στις εθνικότητες των τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Η Γερμανία π.χ. που μέχρι και το 2019 ήταν η πρώτη χώρα σε αφίξεις συγκαταλέγεται πλέον στη δεύτερη θέση. Γεγονός που σημαίνει απώλειες. Στον αντίποδα όμως η Βρετανία, παρ’ όλο το Brexit kai ta προβλήματα που βιώνει, είναι η πρώτη χώρα σε αφίξεις, ενώ και άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία επιλέγουν την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι θα καλύψουν το γερμανικό κενό. Παράλληλα, οι αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με καλύτερη μέση δαπάνη».

Αύξηση των τιμών μεσοσταθμικά γύρω στο 10%
Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι πιέσεις από τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρουν χώρες όπως η Τουρκία που έχουν επανέλθει πλήρως στη μετά- κόβιντ εποχή. Σε συνδυασμό με τις απώλειες στα εισοδήματα των Ευρωπαίων λόγω πληθωρισμού αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο καταγράφεται μία αύξηση των τιμών μεσοσταθμικά γύρω στο 10% σε κάποιες περιοχές της χώρας. «Κατόπιν όλων αυτών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά στο κομμάτι των τιμών», σημειώνει.

Από την πλευρά της αισιόδοξη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και φέτος εμφανίζεται η κυρία Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου.

«Ο φετινός τουρισμός θα κλείσει με θετικό πρόσημο»
«Είναι νωρίς για να πούμε ότι δεν πάει καλά ο τουρισμός. Σαφώς, ο τουρισμός στηρίζει την ελληνική οικονομία και εισφέρει στο ΑΕΠ όπως διαπιστώθηκε ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το γεγονός ότι ο Μάιος στην περιφερειακή Ελλάδα μπορεί να κινήθηκε σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών, με τις πληρότητες να μην ξεπερνούν το 60%, δε σημαίνει ότι η συνολική εικόνα για τη χρονιά θα είναι αρνητική. Έχουμε ακόμα το καλοκαίρι μπροστά μας και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το πρόσημο είναι θετικό για τον τουρισμό και θα συνεχίσει να είναι θετικό», αναφέρει η κυρία Τετράδη.

Σε ότι αφορά στις φετινές τιμές, βάσει έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο τουριστικών μελετών και προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «οι αυξήσεις στις υπογεγραμμένες τιμές συμβολαίων για το 2023 έχουν κινηθεί μεσοσταθμικά γύρω στο 11%. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το τι, πού και για ποια περίοδο αναζητά κανείς για τις διακοπές του», καταλήγει. 

Αύξηση τουριστικής κίνησης και εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας μας παρουσίασε πλεόνασμα 498,2 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023 και 731,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023. Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 19,9% τον Απρίλιο του 2023 και κατά 38,0% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Σε ότι αφορά στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 30,0% τον Απρίλιο του 2023 και κατά 52,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%.

 

  28 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα