ΕΣΥ- Γεωργιάδης: παράταση θητείας σε γιατρούς άνω των 67 ετών με διευθυντικά καθήκοντα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ειδική ρύθμιση δίνει παράταση για την παραμονή στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και θα διατηρούν μάλιστα και τα Διευθυντικά τους καθήκοντα.
Αρχικά η διάταξη στο νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι γιατροί που έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραμονής στο ΕΣΥ, όταν η υπαλληλική σχέση τους λύεται αυτοδικαίως την 31η Δεκεμβρίου 2025 και την 31η Δεκεμβρίου 2026, χωρίς όμως την άσκηση διευθυντικών ή διοικητικών καθηκόντων, κάτι που είχε ικανοποιήσει τους νεότερους γιατρούς οι οποίοι θέλουν να αναρριχηθούν στην ιεραρχική βαθμίδα των νοσοκομείων.
Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης άλλαξε τη διάταξη δίνοντας το δικαίωμα σε συνδικαλιστές γιατρούς εφόσον εργάζονται κανονικά και κάνουν εφημερίες, να παραμένουν στη θέση του Διευθυντή.
Κατ’ εξαίρεση όπως αναφέρει η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που έγινε αντιληπτή από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) «περί παράτασης του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας και νοσοκομειακών φαρμακοποιών, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων συνδικαλιστικών οργανώσεων νοσοκομειακών ιατρών παραμένουν αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους έως το πέρας της θητείας τους στις οργανώσεις αυτές, εφόσον αυτή υπερβαίνει την προβλεφθείσα παράταση, δυνάμει της οποίας παραμένουν. Οι ιατροί της παρ. 1 που παραμένουν στην υπηρεσία κατ’ εφαρμογή της παρούσας, καθώς και όσοι παραμένουν δυνάμει του άρθρου 6 του ν. 5161/2024 δεν εξαιρούνται από την άσκηση διευθυντικών και διοικητικών καθηκόντων».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν πως πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση που ευνοεί κάποιους συνδικαλιστές και ζητούν άμεσα την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου, αφού όπως σημειώνουν ουδέποτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν τέτοια ρύθμιση.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για προσωπική εξυπηρέτηση - ρουσφέτι του υπουργείου Υγείας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Γιάννη Γαλανόπουλος.
Να σημειωθεί ότι, λόγω της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, συνεχίζουν να εργάζονται προσφέροντας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Την ίδια στιγμή όμως το πολυσυζητημένο BrainRegain, δηλαδή η επιστροφή των νέων επιστημόνων στη χώρα, παραμένει γράμμα κενό.
Άλλωστε πολλοί νέοι γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία και οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν στην ιεραρχία λόγω της παραμονής ατόμων που θα έπρεπε ήδη να είχαν συνταξιοδοτηθεί.
Αξίζει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση και σε κεντρικό επίπεδο συχνά πυκνά προωθεί πληροφορίες ότι επιστρέφουν στη χώρα επιστήμονες από το εξωτερικό πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να εργαστούν σε υψηλές θέσεις στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση όμως φαίνεται ότι καταρρέει το αφήγημα μέσα στην καρδιά του ΕΣΥ από όπου και ξεκίνησε η υπόθεση με το BrainRegain.
Δείτε επίσης
- Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Φαιστού
- A1 EΠΣΗ: Ισόπαλο το ντέρμπι στο Τυμπάκι-Τα αποτελέσματα
- Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: επίσκεψη στο Α.Τ. Φαιστού
- Νέα ώθηση στην πρωτοβουλία για την επανασύσταση του Δήμου Τυμπακίου
- A1 EΠΣΗ: Εκτός έδρας τεσσάρα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα