11 λόγοι που οι άντρες ζουν λιγότερο.

mesaralive.gr  15 April, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
11 λόγοι που οι άντρες ζουν λιγότερο.

Ο Ιάπωνας Misao Okawa απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 117 ετών - φωτεινή εξαίρεση σε έναν κανόνα που θέλει τους άνδρες να πεθαίνουν αρκετά νεότεροι και να ζουν 5-10 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν την μακροβιότητα του "ισχυρού φύλου"; Διαβάστε παρακάτω και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να... αυξήσετε τις πιθανότητες.

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ανεξαρτήτως εποχής ή κοινωνίας, οι άντρες επιδεικνύουν πολύ συχνότερα εγκληματικές συμπεριφορές από τις γυναίκες. Ο δρ. Donald W. Black, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το αποδίδει σε "γενετικούς παράγοντες αλλά και στον κοινωνικό ρόλο του άνδρα ανά την ιστορία". Πράγματι η στατιστική συμφωνεί με αυτή την παρατήρηση, αφού οι άνδρες που πεθαίνουν από κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα είναι συντριπτικά περισσότεροι. Συμπέρασμα: ακολουθείστε τους νόμους και θα ζήσετε περισσότερο.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Το ύψος δεν είναι ατού για τη μακροζωία - το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με τον δρ. Vincent Giampapa, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο αμερικανικού Ινστιτούτου για την ευζωία, οι άνθρωποι που το ύψος τους ξεπερνά τα 2 μέτρα ζουν λιγότερο. Γενετική έρευνα μάλιστα δείχνει πως οι κοντύτεροι άνθρωποι έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μια γενετική μετάλλαξη γνωστή και ως "το γονίδιο του Μαθουσάλα", η οποία τους επιτρέπει να απολαύσουν περισσότερα χρόνια ζωής.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι άνδρες προσβάλλονται ευκολότερα από ασθένειες σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα από μικρή ηλικία. Το κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας αρσενικών βρεφών έως και ενός έτους το επιβεβαιώνει. Ο καθηγητής νευρολογίας Sean Hagberg από το πανεπιστήμιο του Νιου Μέξικο μάς λέει πως "οι άνδρες αναπτύσσονται νευρολογικά με πιο αργούς ρυθμούς από τις γυναίκες". Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από τραυματισμούς ή ασθένεις όπως καρκίνο, κίρρωση ήπατος και καρδιοπάθειες.

ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Dr. Larry Santora, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων προστατεύουν τις γυναίκες από καρδιακά νοσήματα για 10-15 χρόνια περισσότερα από τους άνδρες. Το χρόνιο άγχος επίσης αυξάνει τις πιθανότητες ενός καρδιακού νοσήματος, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της ινσουλίνης. Γι' αυτό και οι άνδρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί: τακτικοί έλεγχοι της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης ανεξαρτήτως ηλικίας, καλή διατροφή, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και προσοχή στο βάρος.

ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ

Οι άνδρες έχουν ένα ΧΥ χρωμόσωμα και οι γυναίκες ένα ΧΧ. Εάν εκδηλωθεί κάποιο ελάττωμα στο Χ χρωμόσωμα, το εξτρα Χ χρωμόσωμα των γυναικών είναι πολύ πιθανό να παρέχει κάποιο είδος "ασφάλειας". Υπάρχουν πολλές διαταραχές του Χ χρωμοσώματος, όπως η αιμοφιλία, η νωτιαία μυϊκή ατροφία και μια νευρολογική πάθηση ονόματι "Σύνδρομο Πάρτινγκτον". Τα αγόρια λοιπόν που γεννιούνται με πρόβλημα στο χρωμόσωμα Χ έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης.

ΟΙ ΚΑΚΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Κάπνισμα, υπερβολές σε φαγητό και ποτό, έντονο άγχος. Όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση ή σε καρδιακά νοσήματα και "κλέβουν" χρόνια από τους άνδρες. "Τα τελευταία χρόνια βέβαια το συγκεκριμένο lifestyle δεν αποτελεί πια μόνο ανδρικό προνόμιο όπως σε παλαιότερες εποχές", δηλώνει ο καθηγητής δημόσιας υγείας Leslie Martin. Οι έρευνες του δείχνουν επίσης πως οι γυναίκες που επιδεικνύουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές παρουσιάζουν ποσοστά θνησιμότητας όμοια με των ανδρών.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Ένας επιπλέον λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι γυναίκες γεννιούνται με μεγαλύτερα τελομερή, που προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά - κάτι σαν ένα καλύτερο βιολογικό ρολόι. Έτσι, τα κύτταρα είναι περισσότερο υγιή και η ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού καλύτερη. Τι πρέπει να κάνουν οι άνδρες σύμφωνα με τον δρ. Giampapa; Μείωση του άγχους με πρακτικές όπως ο διαλογισμός, δίαιτα και καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι άνδρες να ασχολούνται όλο και πιο ενεργά με τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας όμως ως "προστάτιδα της οικογενείας" μπορεί να παίζει ρόλο στη μακροβιότητα του φύλου, αναφέρει ο δρ. Hagberg: "οι γυναίκες ανέπτυξαν γονίδια που τους επιτρέπουν να ωριμάζουν γρηγορότερα γι' αυτό και είναι προτιμότερο για την επιβίωση του είδους να μεγαλώνουν τα μικρά με μια γυναίκα".

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σημαίνει υψηλότερος μεταβολισμός, κάτι που δίνει στους άνδρες υψηλότερο ρυθμό καύσης θερμίδων. Από τη μία αυτό βοηθάει μεν τους άνδρες να χάνουν ευκολότερα βάρος, από την άλλη όμως δημιουργείται μεγάλη "αναταραχή" στα κύτταρα - κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Γι' αυτό η άσκηση και η καλή διατροφή είναι απαραίτητα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Το επάγγελμα ενός άνδρα μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με στατιστικές στις Η.Π.Α. (2012) τα 3 πιο επικίνδυνα επαγγέλματα ήταν οι πιλότοι αεροσκάφους, οι ψαράδες και οι ξυλοκόποι - επαγγέλματα που παραδοσιακά θεωρούνται ανδρική υπόθεση. Αντίθετα, τα ασφαλέστερα ήταν εκείνα του εκπαιδευτικού, του γυμναστή και όσα σχετίζονταν με δουλειές γραφείου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι γυναίκες είναι περισσότερο κοινωνικές από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επιπλέον, είναι περισσότερο εκδηλωτικές και γι' αυτό μπορούν να λύσουν τα προβλήματα τους ευκολότερα. Οι άνδρες αντίθετα είναι συνήθως πιο "κλειστοί", γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση άγχους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

πηγή:msn.gr

 

mesaralive.gr  15 April, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ