17 Μαρτίου 1821: Οι Μανιάτες σηκώνουν τη σημαία της Επανάστασης

https://www.parapolitika.gr/  19 March, 2024 ΑΡΘΡΑ
17 Μαρτίου 1821: Οι Μανιάτες σηκώνουν τη σημαία της Επανάστασης

«Ορκίζομαι εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου υπέρ πίστεως και Πατρίδος.
Ορκίζομαι Ταν ή επί Τας και Νίκη ή Θάνατος».

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1821 και οι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη έδωσαν όρκο μετά τη δοξολογία στον ναό των Ταξιαρχών στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα και κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αν και επίσημα η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έχει οριστεί την 25η Μαρτίου, μέχρι σήμερα αμφισβητείται η ακριβής ημερομηνία και τοποθεσία όπου κηρύχτηκε η Ελληνική Επανάσταση, καθώς είχαν προηγηθεί μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821. Από τις 24 Φεβρουαρίου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έχει κηρύξει από τη Μολδοβλαχία την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και λίγες ημέρες αργότερα η φλόγα αυτή άρχισε να ξεπηδά και στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον Κανέλλο Δεληγιάννη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μαζί με σημαντικούς οπλαρχηγούς ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821.

Το βέβαιο ότι την αρχή έκαναν οι Μανιάτες στις 17 Μαρτίου 1821.

Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί ορκίσθηκαν να αγωνιστούν ενωμένοι για την ελευθερία. Η μανιάτικη σημαία, φτιαγμένη πρόχειρα, ήταν λευκή με μπλε σταυρό στη μέση. Η λέξη «ελευθερία» απουσίαζε γιατί η Μάνη θεωρούνταν ελεύθερη. Στην πάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή Επί Τας».

Οι Μανιάτες κινήθηκαν σε δύο ομάδες. Η μια με τους Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και Γιατράκο προς τον Μιστρά και τη Μονεμβασιά και η δεύτερη με τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Θεόδωρο Κολοκοτρώνη προς Καλαμάτα. Στο άλλο άκρο της Πελοποννήσου σημειωνόταν η πρώτη επαναστατική ενέργεια του Αγώνα, με την πολιορκία των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου.

Η Καλαμάτα απελευθερώθηκε χωρίς αντίσταση στις 23 Μαρτίου και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε δοξολογία στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου οι ιερείς ευλόγησαν τις σημαίες και όρκισαν τους αγωνιστές.

Στη σύσκεψη των οπλαρχηγών αποφασίστηκε η δημιουργία της «Μεσσηνιακή Γερουσίας», υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

«Απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν» έγραφε στην προκήρυξη ο Μαυρομιχάλης ως «Αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων» προς τους Ευρωπαίους ζητώντας τη συνδρομή τους.

 

https://www.parapolitika.gr/  19 March, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα