18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

mesaralive.gr  18 April, 2015 ΑΡΘΡΑ
18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φωτο: grecia.de-weekend.ro/paralia-katerini/

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας.

Η Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) όρισαν την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πρόταση τέθηκε το 1982 κατά την διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 1983 από την Γενική Συνέλευση της Unesco.

Απώτερος σκοπός της επετείου είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία της Unesco και του ICOMOS.

Οι εκδηλώσεις αυτές επιδιώκουν, όχι μόνο να γίνουν ευρέως γνωστά στο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά ταυτόχρονα προσδοκούν να προωθήσουν την προστασία και την ένταξη των μνημείων στην σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των χωρών.

Τί είναι όμως Πολιτιστική Κληρονομιά;

Πρόκειται απλά για κατάλοιπα του παρελθόντος, νεκρά αντικείμενα, ξεχασμένες παραδόσεις, που πρέπει να παραμεριστούν από την σημερινή κοινωνία;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχειά μας.

Κείμενα, μουσεία, ιστορικοί χώροι, εκκλησίες αλλά και φιλοσοφία, έθιμα, παραδόσεις, μύθοι και ήχοι, που ταξιδεύουν στον χρόνο και παραδίδονται από γενιά σε γενιά, συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη.

Στην Ελλάδα οι χώροι που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την διεθνή κοινότητα με την παροχή τεχνικοοικονομικής βοήθειας είναι οι εξής:

1986: Nαός Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες

1987: Δελφοί

1987: Ακρόπολη

1988: Άθως

1988: Μετέωρα

1988: Επίδαυρος 

1988: Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

1989: Μυστράς

1989: Ολυμπία

1990: Δήλος

1990: Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου

1992: Πυθαγόρειο και Ηραίoν Σάμου

1996: Βεργίνα

1999: Μυκήναι, Τίρυνς

1999: Χώρα, Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

2007: Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας  

Συνέχεια, όμως γίνονται προσπάθειες από οργανωμένους φορείς ώστε να ενταχθούν και άλλα μνημεία στον κατάλογο αυτό. Το τμήμα του ICOMOS στην Ελλάδα, κάθε χρόνο οργανώνει εκδηλώσεις με ευκαιρία την προαναφερόμενη επέτειο.

Μην ξεχάσετε λοιπόν σήμερα να επισκεφθείτε με τους φίλους σας, τα παιδιά σας ή ακόμη και μόνοι σας το πιο κοντινό σας μουσείο. Πρόκειται για μια ευκαιρία να θυμηθούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πηγή: arive.gr

 

mesaralive.gr  18 April, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα