32 χρόνια από το έπος του 1987 (βιντεο)

mesaralive.gr  14 June, 2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
32 χρόνια από το έπος του 1987 (βιντεο)

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η 14η Ιουνίου θα παραμείνει μια ημέρα – ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ.
Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, δηλαδή πριν 32 χρόνια, που η εθνική ομάδα μπάσκετ κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στην ιστορία της, κάνοντας όλους τους Ελληνες να πανηγυρίζουν ξέφρενα.
Η νίκη ήρθε μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση. Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε και θα παραμείνει μέχρι το 2004, όταν η εθνική ομάδα θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
Ήταν μάλιστα μία νίκη που ήρθε την στιγμή που η εθνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε συνεχείς αποτυχίες.
Συγκεκριμένα, το 1985 δεν ήταν καν στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, ενώ δύο χρόνια στη Γαλλία είχε τερματίσει στην 11η θέση.

Σαν ταινία....

Μια ιστορία που θαρρεί κανείς πως ξεπήδησε από ταινία. Η μικρούλα Ελλάδα που φιλοξένησε το Ευρωμπάσκετ και ήλπιζε σε μια αξιοπρεπή πορεία. Η ίδια Ελλάδα, του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Χριστοδούλου, του Φασούλα, του Πολίτη, του Καμπούρη, του Σταυρόπουλου, του Φιλίππου, του Ανδρίτσου, του Ιωάννου, του Λινάρδου, του Ρωμανίδη, του Καρατζά, που είχε φτάσει στον τελικό κερδίζοντας όχι μία, αλλά δύο φορές την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία. 
Πρωταθλήτρια Ευρώπης, ένας θρίαμβος πέρα από κάθε προσδοκία.

 

mesaralive.gr  14 June, 2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα