5 πανέμορφες παραλίες της Κρήτης

Τζούλια Τασώνη   28 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
5 πανέμορφες παραλίες της Κρήτης

φωτο: Αγιοφάραγγο, greekguide.com

Το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, επιφυλάσσει μεν μεγάλες αποστάσεις και πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, αλλά την ίδια στιγμή φανερώνει ομορφιές που σαγηνεύουν κάθε τουρίστα, χωριά που απελευθερώνουν κάθε πλευρά της κρητικής παράδοσης και παραλίες που θυμίζουν σκηνές από τροπικά μέρη σε ταινίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 αγαπημένες μας κι ας ευχηθούμε καλές βουτιές σε όσους βρίσκονται ήδη σε αυτές, αλλά και καλό κουράγιο σε όσους έχουν επιστρέψει στο γραφείο, έχοντας ξεχάσει τις αναμνήσεις τους κάπου, σε κάποια ελληνική παραλία.

 

Μπάλος 

Όσοι έχουν καταφέρει να φτάσουν στην πανέμορφη αυτή παραλία βορειοδυτικά της Κρήτης, στη  χερσόνησο Γραμβούσα, θα έχουν διαπιστώσει ότι μπροστά τους απλώνεται μια θάλασσα σαν αυτές που υπάρχουν σε τροπικά νησιά ανά τον κόσμο.

Με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου να κάνουν πάρτι, με χρυσή άμμο, ρηχά σημεία και μια λιμνοθάλασσα, ο Μπάλος σίγουρα αξίζει τον κόπο να φτάσει κάποιος εκεί, οδηγώντας σε έναν από τους χειρότερους χωματόδρομους που μπορείτε να φανταστείτε και έπειτα περπατώντας κάτω από τον καυτό ήλιο.

Για να μην ζήσετε αυτή την κουραστική εμπειρία, μπορείτε να πάρετε καραβάκι  από το λιμανάκι του Κισάμου (Καστέλι)   και να φτάσετε σε αυτό τον επίγειο παράδεισο από τη θάλασσα, έτοιμοι για τα καλύτερα μακροβούτια της ζωής σας.

Κι όταν επιστρέψετε στην πόλη, θα διαπιστώσετε ότι όλες οι φωτογραφίες σας από το μέρος αυτό έχουν υποστεί αυτόματο…φυσικό photoshop.

 

Ελαφονήσι 

Αλλάζοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά της Κρήτης και μετρώντας περίπου 80 χιλιόμετρα από τα Χανιά, σας περιμένει ένα τοπίο με  αμμόλοφους, λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα ρηχά νερά.

Δεν κάνετε λάθος, η περιγραφή θυμίζει όντως την  Ελαφόνησο Λακωνίας  κι, αν έχετε βρεθεί ποτέ εκεί, θα διαπιστώσετε ότι τα δύο μέρη με την (σχεδόν) κοινή ονομασία μοιράζονται τα ίδια χρώματα τόσο στα νερά, όσο και στην άμμο.

Η ρηχή αυτή θάλασσα αποτελεί ένα μικρό παράδεισο για τα παιδιά, τα οποία σας εγγυόμαστε ότι δεν θα σας ενοχλήσουν για όσες ώρες επιλέξετε να περάσετε στο Ελαφονήσι, ενώ οι πιο περιπετειώδεις μπορούν να περπατήσουν λίγο ακόμα προς τα δυτικά και να φτάσουν εύκολα στην  παραλία με το κεδρόδασος  .

 

Φαλάσαρνα 

Παραμένοντας στα Χανιά, στα 17 χιλιόμετρα από τον Κίσαμο στα  βορειοδυτικά της Κρήτης, τα κρυστάλλινα νερά και το υπέροχο λευκό και κόκκινο χρώμα της άμμου σάς περιμένουν σε μια από τις παραλίες που έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές, τόσο στην Ελλάδα ως η καλύτερη της Κρήτης, όσο και στην Ευρώπη, κερδίζοντας μια θέση στο τοπ 10 των καλύτερων παραλιών της.

Εκτός της θάλασσας όμως, είναι και το τοπίο εντυπωσιακό, με τα επιβλητικά βουνά.

Αν σας αρέσουν τα κύματα, μπορεί και να είστε τυχεροί, καθώς οι βόρειοι και δυτικοί άνεμοι συχνά μετατρέπουν την ήρεμη αυτή παραλία σε  ιδανική για windsurfing και παιχνίδι. 

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, αν όμως προτιμάτε την ησυχία σας, μπορείτε να απλώσετε την ψάθα σας σε διάφορα σημεία.

Οι υπόλοιποι μείνετε κοντά στα beach bar και ετοιμαστείτε για beach party και εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα.

 

Αγιοφάραγγο 

Αφήνοντας τα Χανιά και πηγαίνοντας προς τα  νότια του νομού Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα, το Αγιοφάραγγο συνθέτει τη δική του εικόνα για ξεχωριστό μπάνιο.

Στην ουσία πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαράγγι που καταλήγει σε μια υπέροχη παραλία με βότσαλο, στην οποία για να φτάσετε, πρέπει να το διασχίσετε ή να πάρετε βάρκα από τους Καλούς Λιμένες.

Όπως κάθε παραλία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, έτσι κι αυτή έχει διατηρήσει τη φυσική ομορφιά της με τα   καθαρά, κρυστάλλινα νερά και τα βράχια τριγύρω.  

Αν θέλετε να ηρεμήσετε ή και να κατασκηνώσετε, το Αγιοφάραγγο είναι ό,τι πρέπει για να σας φιλοξενήσει.

 

Βάι

Ένα νομό παραπέρα, αυτόν του Λασιθίου,  ανατολικά της Σητείας και σε απόσταση περίπου 20 χιλομέτρων από την πόλη, βρίσκεται ίσως η πιο ξεχωριστή και μοναδική παραλία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, με το πλούσιο φοινικόδασος και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Χαλαρώνοντας στην παραλία με τη λεπτή άμμο και το βότσαλο, μην απορήσετε αν κάπου ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο σας νομίσετε πως βρίσκεστε σε κάποιο τροπικό νησί του Ειρηνικού.

Οι φοίνικες και τα χρώματα του τοπίου δεν θυμίζουν σε τίποτα τις κλασικές ελληνικές παραλίες, ενώ τα βραβεία δεν σταματούν να έρχονται, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η  Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν θέλετε να είστε ενημερωμένοι για την περιοχή, πρέπει να ξέρετε ότι ο συγκεκριμένος φοίνικας στο Βάι είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται  φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii), ενώ πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είναι γνωστό δάσος από Phoenix theophrastii.

Όπως καταλαβαίνετε, η παραλία αυτή μπορεί εύκολα να γίνει αφίσα στον τοίχο σας, ταπετσαρία στο κινητό σας και wallpaper στον υπολογιστή σας και παρ’ όλ’ αυτά να μην τη βαρεθείτε ποτέ.

 

Πηγή: clickatlife.gr/msn.com

 

Τζούλια Τασώνη   28 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ