Αεροπειρατεία Κύπρος: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές

Ρεπορτάζ: Αδάμος Ζαχαριάδης, Γεωργία Κουρουπάκη, Κώστας Ζοργιός  29 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Αεροπειρατεία Κύπρος: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές

Απελευθερώθηκαν οι περισσότεροι από τους επιβάτες του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που τελεί από αεροπειρατεία και προσγειώθηκε εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, την Τρίτη το πρωί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την Egypt Air, όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, πλην του πληρώματος και τεσσάρων ξένων (μη Αιγυπτίων) επιβατών, έχουν απελευθερωθεί. 

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο αεροπειρατής, έχει προσωπικά κίνητρα και το αίτημα που έχει υποβάλει είναι να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο η Κύπρια γυναίκα του προκειμένου να μιλήσει μαζί της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα βρίσκεται ήδη καθ οδόν προς το αεροδρόμιο. Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τον αιγυπτιακής καταγωγής Ιμπραχήμ Σαμάχα.

Η αποβίβαση των επιβαινόντων έγινε μαζικά, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ σε μεγάλη απόσταση από το αεροσκάφος βρίσκονται μόνο πυροσβεστικά οχήματα, καθώς οι αεροπειρατές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση της αστυνομίας για να αρχίσει η αποβίβαση.
 

Σύμφωνα με το Reuters μεταξύ των επιβατών που απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, βρίσκονται 8 Βρετανοί και 10 Αμερικανοί πολίτες.  Μεταξύ των επιβατών που αφέθησαν ελεύθεροι είναι και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων αναφέρει στο CNN Greece ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχει κύπριος επιβάτης, ενώ ο αεροπειρατής δεν έχει καταθέσει κάποιο αίτημα προς τις κυπριακές Αρχές.

Το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και τελεί υπό αεροπειρατεία από τουλάχιστον έναν ένοπλο, που σύμφωνα με το Reuters είναι Αιγύπτιος πολίτης. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι στο αεροσκάφος βρίσκονται περίσσότεροι από έναν ένοπλο.
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου, ένας από τους επιβάτες κατάφερε να προσεγγίσει τον πιλότο και τον απείλησε φορώντας ζώνη με εκρηκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος του αεροσκάφους, Ομάρ αλ Γκαμάλ, ενημέρωσε τις αρχές ότι τον απείλησε επιβάτης που είχε στην κατοχή του ζώνη με εκρηκτικά και τον ανάγκασε να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Λάρνακα 
Άμεσα συστάθηκε επίσης μονάδα διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας και Μεταφορών της Κύπρου, πάντως μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αεροπειρατές δεν έχουν υποβάλει κανένα άλλο αίτημα. 

Πρόκειται για την πτήση Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί. Το αεροσκάφος, εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο κι ενώ πετούσε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου, οι αεροπειρατές υπέβαλαν αίτημα για άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η οποία και τους δόθηκε.

Το αεροσκάφος, στο οποίο βρίσκονται 81 επιβαίνοντες σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προσγειώθηκε στις 8:50 στη Λάρνακα.

Το αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει κλείσει και οι πτήσεις προωθούνται σε άλλα αεροδρόμια. Ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο έχουν φτάσει και ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους.



Πηγή: http://www.cnn.gr

 

Ρεπορτάζ: Αδάμος Ζαχαριάδης, Γεωργία Κουρουπάκη, Κώστας Ζοργιός  29 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ