Αφιερωμένος στην Αστάρτη ο δίσκος της Φαιστού;

Γράφει ο Γιώργος Δρακάκης  27 May, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓΝΩΜΕΣ
Αφιερωμένος στην Αστάρτη ο δίσκος της Φαιστού;

Μία ακόμα πιο εμπεριστατωμενη προσπάθεια να αποκαλύψει τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού πραγματοποίησε ο γλωσσολόγος Δρ. Γκαρεθ Οουενς σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Εκεί ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δίσκος να είναι αφιερωμένος στο φως της δύσης της Αστάρτης στην αρχαία Φαλασαρνα μια πόλη της Κρήτης που ήταν αφιερωμένη στη θεά αυτή των Φοινίκων. “Πόλη του φωτός δεν είναι μόνο η Φαιστος στον Μινωικό πολιτισμό υπάρχει και η Φαλασαρνα. Έχω λοιπόν την υποψία ότι ο συγκεκριμένος δίσκος είναι και ένας ύμνος στην γυναίκα – θεά τη στιγμή που γεννάει” επεσήμανε.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ σε συνεργασία με τι ΤΕΙ Κρήτης. Ο καθηγητής του ΤΕΙ Φίλιππος Βαλλιανάτος προλόγισε τον κ. Οουενς και στη συνέχεια ο ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής θέλησε όπως είπε να ανταποδώσει τα όσα του έχει προσφέρει το νησί μας. “Η Κρήτη μου έχει προσφέρει πολλά και ως αντίδωρο θα προσπαθήσω με την βοήθεια σας να κάνω μια ακόμα καλύτερη προσπάθεια να ερμηνεύσω τα όσα αναφέρει ο Δίσκος της Φαιστος” είπε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση του Σαββάτου αποτελούσε συνέχεια της αντίστοιχης που ειχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο “Η φωνή του Δίσκου της Φαιστού” και εκεί ο ελληνοβρετανός γλωσσολόγος είχε κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για τα όσα έγραφαν οι δύο πλευρές του δίσκου και αναφερόταν σε αρχαίες θεότητες.

 

haniotika-nea.gr

 

Γράφει ο Γιώργος Δρακάκης  27 May, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓΝΩΜΕΣ