Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει φέτος και για ποιους είναι αργία -Τα επόμενα τριήμερα

  24 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει φέτος και για ποιους είναι αργία -Τα επόμενα τριήμερα

Αρκετές είναι οι αργίες που έχουμε μπροστά μέχρι και το τέλος του χρόνου, με το αμέσως επόμενο τριήμερο που βρίσκεται προ των πυλών στο ημερολόγιο να είναι αυτό του Αγίου Πνεύματος, ημέρα όμως που δεν θεωρείται για όλους αργία.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος φέτος πέφτει στις 5 Ιουνίου, δηλαδή 50 ημέρες μετά την Ανάσταση. Στον Δημόσιο τομέα η συγκεκριμένη γιορτή είναι αργία, όπως και για τις τράπεζες, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά. Όσοι λοιπόν δεν εργάζονται τη συγκεκριμένη ημέρα μπορούν να ετοιμάσουν βαλίτσες για μικρές αποδράσεις, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πρωτεύουσας.

Για ποιους θεωρείται αργία του Αγίου Πνεύματος

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Σημειώνεται ότι και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία.

Οι επόμενες αργίες του 2023

-5 Ιουνίου, Δευτέρα: Αγίου Πνεύματος
-15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου
-28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι
-25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα
-26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων

 

  24 May, 2023 ΑΡΘΡΑ