Aγρότες: Το πακέτο των ενισχύσεων για την Κρήτη

neakriti.gr  20 October, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Aγρότες: Το πακέτο των ενισχύσεων για την Κρήτη

«Ζεστό χρήμα» για τους αγρότες της Κρήτης

Το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων στη χώρα μας, με το ποσό των 750 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 70% της βασικής, δηλαδή στο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, και πρόκειται για την προκαταβολή, με το υπόλοιπο 30% της βασικής συν το “πρασίνισμα” συν το πριμ των νέων αγροτών να καταβάλλεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας πιστώνονται και ο λογαριασμοί των κτηνοτρόφων, με τα 3,8 ευρώ ανά κεφάλι ζώου, για τις ζημιές που υπέστησαν την περίοδο του Πάσχα λόγω της καραντίνας.

Την πληροφορία για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο ειδικός συνεργάτης του Μάκη Βορίδη και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Για τους κτηνοτρόφους, ο ίδιος είπε στην εφημερίδας μας, επίσης, ότι εντός της εβδομάδας θα πληρωθούν και τα συγκεκριμένα ποσά, κάτι που γνωρίζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Ο Παναγιώτης Πεβερέτος είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι και η δική του πληροφορία αναφέρει πως τα χρήματα των κτηνοτρόφων για τις ζημιές από τον κορωνοϊό θα μπουν στους λογαριασμούς τους στο τέλος της εβδομάδας.

Έρχεται “ζεστό” χρήμα

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες το βράδυ, ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη δήλωσε τα εξής: «Εγώ γνωρίζω ότι τα χρήματα θα μπουν την Πέμπτη το απόγευμα. Τα χρήματα πάντα πιστώνονται στην Τράπεζα Πειραιώς. Όλοι οι δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς τα βλέπουν τη μέρα και την ώρα που πιστώνονται. Οι υπόλοιποι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν μία έως δύο ημέρες ή τρεις μέρες, ώστε να τα δουν και εκείνοι. Πιστώνεται το 70% της βασικής, όπως πάντα. Δηλαδή, για να μην μπερδεύονται οι άνθρωποι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό σημαίνει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Και να πούμε επίσης ότι πάντα στην πρώτη καταβολή μπαίνουν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι στη δεύτερη. Διότι στη δεύτερη καταβολή έρχεται και μπαίνει το υπόλοιπο της βασικής, μπαίνει το “πρασίνισμα” και μπαίνει και ένα ποσό στους νέους σε ηλικία αγρότες...».

Συνολικά από την προκαταβολή θα εισρεύσουν σε επίπεδο χώρας 750 εκατομμύρια ευρώ. Στην Κρήτη εκτιμάται ότι, από το συνολικό πακέτο των άμεσων ενισχύσεων, θα έρθουν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς σε πόσο δύσκολη κατάσταση επιβίωσης έχουν έρθει οι παραγωγοί, σε μια πολύ δύσκολη από πολλές απόψεις καλλιεργητική περίοδο.

Μάλιστα, με τα χρήματα της επιδότησης στην τσέπη, θεωρείται επίσης και πιο σίγουρο ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα είναι πιο συγκρατημένοι στην τιμολόγηση του ελαιολάδου τους, αφού την περίοδο αυτή αναμένεται και η γενίκευση του λιομαζώματος στα χωριά. Ιδιαίτερα μετά τις βροχές που ξεκίνησαν χθες και οι οποίες για τον περισσότερο κόσμο είναι ένα... σήμα κατατεθέν για να πιάσουν τα ραβδιστικά μόλις στεγνώσουν τα δέντρα και να μαζέψουν τη σοδειά τους πριν τους προλάβει ο δάκος.

Βέβαια, ο Ανδρέας Στρατάκης ξεκαθαρίζει ότι, επειδή ακολουθεί το σαββατοκύριακο, το πιο σίγουρο είναι όσοι παραγωγοί έχουν χρήματα στις τράπεζες πλην της Πειραιώς να μπορούν να δουν και να εισπράξουν, συνεπώς, τα χρήματα της επιδότησής τους τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δηλαδή τη μέρα του Αγίου Δημητρίου.

Η πληρωμή θα αφορά σε 600.000 δικαιούχους που έκαναν για το 2020 αίτηση ΟΣΔΕ για την ενιαία ενίσχυση.

Είναι «ακατάσχετες» οι ενισχύσεις

Ο Ανδρέας Στρατάκης λέει στην εφημερίδα μας, εξάλλου, ότι τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων είναι ακατάσχετα. Αλλά ξεκαθαρίζει ότι, για τα ποσά εκείνα που υπάρχουν υπογραφές εξουσιοδοτήσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι παρακρατήσεις θα γίνουν κανονικά. Για παράδειγμα, από τα χρήματα που θα λάβει κάθε δικαιούχος, θα γίνει η παρακράτηση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ. Κι αυτό διότι, βάσει εξουσιοδοτήσεων που υπέγραψαν οι παραγωγοί κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, ο φορέας έχει δικαίωμα να μπαίνει και να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά για την ασφάλιση των αγροτικών καλλιεργειών.

«Οι παραγωγοί να ξέρουν ότι από τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις τους. Καθένας ξέρει τους λογαριασμούς του και ξέρει και τι κάνει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να του κατασχέσει χρήματα από τις επιδοτήσεις. Τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Στρατάκης.

Πληρώθηκε η απόσταξη κρίσης

Στο μεταξύ, όπως ο ίδιος τόνισε, «πληρώθηκαν και τα ποσά που αναλογούσαν στους ιδιώτες και τους συνεταιριστές για την απόσταξη κρίσης. Έτσι, θα ακολουθήσει τώρα και η πληρωμή των παραγωγών για τα οινοστάφυλα που παρέδωσαν. Αυτή την ενημέρωση είχαμε το μεσημέρι (σ.σ. χθες) από τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρο Γαβαλά, που μας είπε ότι τα χρήματα μπήκαν την περασμένη Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και οι πληρωμές των παραγωγών...».

ΝΕΑ ΚΑΠ : Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Ο Ανδρέας Στρατάκης, εξάλλου,  είπε ότι με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων για το 2020 κλείνει και η παρούσα προγραμματική περίοδος. Από του χρόνου η νέα προγραμματική περίοδος θα κάνει το ξεκίνημά της. «Ο υπουργός σήμερα που μιλάμε είναι στις Βρυξέλλες. Αναμένουμε τα αποτελέσματα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Όλα παίζονται και όλα είναι “στο τραπέζι”. Αλλά όλα δείχνουν πως από του χρόνου θα έχουμε μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Με τον υπουργό έχουμε την Πέμπτη ένα ραντεβού. Θα είναι στο γραφείο του στο υπουργείο την Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσουμε και αυτή την υπόθεση. Δηλαδή να μας ενημερώσει και να δούμε τι γίνεται. Αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ως σίγουρο για τη νέα ΚΑΠ γιατί τα δεδομένα που την αφορούν αλλάζουν κάθε μέρα...».

 

neakriti.gr  20 October, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ