Αγροτικές επιδοτήσεις: Δύσκολα πριν τον Οκτώβρη η καταβολή

neakriti.gr  28 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Αγροτικές επιδοτήσεις: Δύσκολα πριν τον Οκτώβρη η καταβολή

Στην Αθήνα σήμερα ξανασυζητιέται το θέμα, αλλά υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τους οποίους δε φαίνεται να έρχονται νωρίτερα οι προκαταβολές

«Καμία πιθανότητα να δοθούν οι άμεσες ενισχύσεις πριν από τον Οκτώβριο για καθαρά τεχνικούς λόγους και όχι πολιτικούς δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Ο Ανδρέας Στρατάκης τόνισε κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας χθες ότι ο υπουργός ήθελε και πραγματικά έκανε τις απαραίτητες προσπάθειες, να δρομολογήσει τις καταστάσεις ώστε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης να δινόταν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά «το ίδιο το σύστημα ΟΣΔΕ δεν είναι έτοιμο για μια τέτοια διαδικασία. Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι σήμερα που μιλάμε γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι των στοιχείων. Αν δε γίνουν αυτοί οι έλεγχοι, πώς θα ξέρουμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι παραγωγοί για να πληρωθούν;».
Ωστόσο, ο Ανδρέας Στρατάκης ξεκαθαρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα, όπου θα βρίσκεται, θα επιδιώξει να έχει αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα αυτά με τον ίδιο τον Μάκη Βορίδη. Μάλιστα, συνεδριάζει σήμερα και η διοίκηση στο “Γαία Επιχειρείν”, όπου, εκτός από το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των επιδοτήσεων, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που αφορούν στους παραγωγούς του νομού Ηρακλείου.

 

«Οι λόγοι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, δεν οφείλονται στον υπουργό. Είναι περισσότερο τεχνικής φύσεως. Έχουν να κάνουν με το ίδιο το σύστημα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία διασταυρώσεων, απολαθοποίησης και είναι σε εξέλιξη ό,τι χρειάζεται να γίνει μέχρι να οριστικοποιηθεί μια αίτηση. Τυχαίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) να συνεδριάζει το Δ.Σ. του “Γαία Επιχειρείν” και επειδή είμαι μέλος του θα παραβρεθώ. Και ένα από τα θέματα τα οποία έχει στην ημερήσια διάταξη είναι το ΟΣΔΕ 2020. Πάντως, σας απαντώ και σας λέω ότι, από αυτά που εγώ γνωρίζω, οι επιδοτήσεις θα δοθούν τον μήνα Οκτώβριο.

Ο υπουργός σίγουρα με την κατάσταση που επικρατεί θα ήταν σε πάρα πολύ ευχάριστη θέση να δρομολογήσει τις διαδικασίες νωρίτερα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει», είπε κατηγορηματικά προς την εφημερίδα μας ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ και σήμερα επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Χρονικά δεν μπορεί να γίνει. Τώρα, σε ό,τι αφορά το ποσοστό της προκαταβολής που θα δοθεί μετά τις 16 Οκτωβρίου δεν μπορώ να πω σε τι ύψος θα φτάσει. Και δεν αποκλείεται να είναι και πάνω από το 70% της βασικής ενίσχυσης. Είναι κάτι πάντως που δεν έχει αποφασιστεί και θα το δούμε. Σημασία έχει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να φανεί ποιοι είναι οι δικαιούχοι», ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Στρατάκης.

Χιλιάδες οι νεοεισερχόμενοι δικαιούχοι

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στρατάκης αποκαλύπτει προς την εφημερίδα μας ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι νεοεισερχόμενοι ως δικαιούχοι παραγωγοί της χώρας θα είναι χιλιάδες και κατά πολύ αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για νέους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις από το λεγόμενο Εθνικό Απόθεμα.
«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά απ’ ό,τι δείχνουν όλα τα στοιχεία. Στο μεταξύ, θα είναι φέτος η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται η παρούσα προγραμματική περίοδος. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η νέα προγραμματική περίοδος. Επομένως, ό,τι ίσχυε κάθε χρόνο το ίδιο θα ισχύσει και φέτος, με όλες τις περικοπές δυστυχώς που ισχύουν για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους ελαιοκαλλιεργητές».
Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ μας είπε ότι «η Κάρτα του Αγρότη από την Τράπεζα Πειραιώς έχει ωφελήσει πάρα πολλούς. Αρκετές χιλιάδες πραγματικούς παραγωγούς, που ή έχουν εισπράξει το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται ή έχουν εισπράξει μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρημάτων που έχει ο καθένας. Θεωρώ, δηλαδή, ότι ένας πραγματικός καλλιεργητής αγρότης τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης τα έχει ήδη τραβήξει για καλλιεργητικές του ανάγκες».
Καταλήγοντας, ο κ. Στρατάκης είπε πως είναι θέμα ημερών να δοθεί και το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ενώ έχουν “πέσει” και οι υπογραφές της Κομισιόν και πάρα πολύ σύντομα θα δοθούν και τα 4 ευρώ ανά κεφάλι αιγοπροβάτου στους κτηνοτρόφους που τα δικαιούνται, έχοντας πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

 

neakriti.gr  28 July, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ