Αγώνας για επιβίωση στη Μονομετοχική των Ματάλων

mesaralive.gr  25 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Αγώνας για επιβίωση στη Μονομετοχική των Ματάλων

φωτο:mesaralive.gr

Τα χρέη τα οποία έχει στην «πλάτη» της η Μονομετοχική των Ματάλων, αποτελούν και τον μεγαλύτερο βραχνά για το διοικητικό συμβούλιο, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρό της και Δήμαρχο κ. Γιώργο Αρμουτάκη.

Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι υπάρχει  ο καταλογισμός της Κτηματικής του Δημοσίου για εκμετάλλευση παραλιών από το 1999 έως το 2012, με ένα πρόστιμο που ξεπερνά τις 475. 000 ευρώ και το οποίο μένοντας αδιαχείριστο αυξανόταν με σημαντικούς ρυθμούς.

Συμπεριλαμβανόμενων και άλλων οφειλών έφτασε η εταιρεία αρχές του 2015 να παρουσιάζει χρέη 670.000 ευρώ από οφειλές οι οποίες απειλούσαν ξεκάθαρα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Το νέο ΔΣ σύμφωνα με τον κ. Αρμουτάκη προχώρησε σε ένα αγώνα δρόμου  για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που απειλούσε την βιωσιμότητα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, έγινε ρύθμιση οφειλών ύψους  676.409 ευρώ και τήρηση καταβολής  μηνιαίων δόσεων.

Επίσης ρύθμιση  δύο δανειακών συμβάσεων της εταιρείας στην Παγκρήτια Τράπεζα και ρύθμιση προς την εφορία προστίμων ύψους  7.168 ευρώ για την παραλία του Κομμού.

«Γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη στις οφειλές που απειλούσαν τη λειτουργία της εταιρείας, κατόπιν των παραπάνω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, η εταιρεία είναι πλέον  φορολογικά ενήμερη» σύμφωνα με τον κ. Αρμουτάκη.

 « Τηρούμε με σοβαρότητα την διαδικασία του προληπτικού ελέγχου της διαχείρισης από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου. Εφαρμόζουμε τους νόμους και τις διατάξεις προσκομίζοντας για έλεγχο οποιαδήποτε δαπάνη απαιτείται βάση νόμου

Δυστυχώς δεν υπήρχαν ανάλογες διαδικασίες , δεν τηρούνταν στο παρελθόν ειδικά για τις χρήσεις 2011- 2013, με την νομιμότητα των δαπανών αυτών που δεν θεωρήθηκαν από τον επίτροπο να αμφισβητείται πλήρως».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Αρμουτάκη, η σημερινή εικόνα της εταιρείας  παρουσιάζεται καλύτερη στο σύνολό της. «Υπάρχουν δυσκολίες και αν δεν συνεχιστεί  η σοβαρή δουλειά απ΄΄ολους μας η εταιρεία θα βρεθεί ξανά σε δυσμενή θέση και αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της.

Για να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια θέματα ας αναλάβουμε  όλοι το κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί και ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το καλό της εταιρίας και το τόπου μας κατ΄ επέκταση. Καταλήγοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι «θα ανατεθεί σε δικηγόρο το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου για διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, γιατί η ατομική ευθύνη θα πρέπει να υπάρχει» .

 

Η εικόνα που δίνουν οι λογιστές

Σύμφωνα με τους σημερινούς λογιστές της εταιρείας για τη χρήση του 2015:

Τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ως το φορολογικό σκέλος και ως προς την διαδικασία που απαιτείται  για την εκτέλεση δαπανών  μέσω του ελεγκτικού συνεδρίου

Μέχρι στιγμής έχουν θεωρηθεί δαπάνες ύψους 180.000 ευρώ περίπου από το ελεγκτικό συνέδριο που αφορά και το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών, ενώ και οι υπόλοιπες ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία

Οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπέζης ενώ υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης προσφορών καλής εκτέλεσης για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η εταιρεία σε μεταγενέστερο έλεγχο.

Συγκριτικά ως προς τα έσοδα από 1/1/2014 έως 31/8/ 14 και το αντίστοιχο διάστημα του 2015:

Τα έσοδα το 2014 ήταν 155.000 ευρώ περίπου  και 227.000 το 2015, το προαναφερόμενο διάστημα

Ως προς τα έσοδα των παραλιών τα ποσά σχεδόν ταυτίζονται υπάρχει απόκλιση στον κάμπινγκ όπου το 2014 τα έσοδα ήταν 11.000 ευρώ, ενώ το 2015 ήταν 19300 ευρώ.

Επίσης στα έσοδα έχουν προστεθεί και αυτά της εταιρείας από το Φεστιβάλ.

Όσον αφορά την εικόνα έως 15 Σεπτεμβρίου τα έσοδα είναι 245.000 ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται ενοίκια ύψους  49.800 ευρώ και 32000 από τον  ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα των εργαζομένων που απασχολεί.

Συνολικά στις 15 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν 327.000 έσοδα, και υπολείπεται ακόμα ένας μήνας και ίσως και περισσότερο μέχρι να κλείσει η επιχείρηση.

 

mesaralive.gr  25 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ