Airbnb: Περιζήτητα τα καταλύματα παρά την αύξηση των τιμών – Η εικόνα σε δημοφιλείς προορισμούς

  14 June, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

Περιζήτητα είναι τα Airbnb σε δημοφιλείς προορισμούς παρά την άνοδο 7% που αναμένεται να καταγράψουν φέτος το καλοκαίρι οι τιμές/ διανυκτερεύσεις  σε καταλύματα  βραχυχρόνιας μίσθωσης της χώρας μας.

Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της έρευνας της ιστοσελίδας  AirDNA, (www.airdna.co)  η αύξηση της ζήτησης των καταλυμάτων για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 42% σε σχέση με το 2022.

Πρώτη η Κρήτη

Σύμφωνα με την AirDNA, στην Κρήτη καταγράφηκαν έως και αρχές Ιουνίου οι περισσότερες αγγελίες (26.225 αγγελίες ακινήτων). Δηλαδή ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος κατά 8,5% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το 2019 και η αύξηση πλησίασε το 9,5%.

Tο δεύτερο μεγαλύτερο “πλήθος” καταλυμάτων εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας με 11.701 αγγελίες. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 11,2% σε σχέση με το 2022 ωστόσο  ήταν μειωμένος  κατά 13% του αντίστοιχου μεγέθους πριν από την πανδημία, το 2019.

Αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων κατέγραψαν και οι  δημοφιλείς προορισμοί της  χώρας όπως:

 η Κέρκυρα (9.722 καταλύματα), 12,9% περισσότερα από πέρυσι
η Ρόδος (5.158  καταλύματα, 11,2%  περισσότερα από πέρυσι)

Ωστόσο η μοναδική περιοχή  από τις δημοφιλείς που κατέγραψε μείωση προσφοράς ήταν η Σαντορίνη. Συγκεκριμένα η Σαντορίνη σημείωσε μείωση 2, 2% σε ετήσια βάση ενώ συγκριτικά με το 2019  τα καταλύματα  που προσφέρονται μέσω ψηφιακών πλατφόρμων  βραχυχρόνιας  μίσθωσης  είναι 8,6% λιγότερα.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση

Σημαντική άνοδο των διαθέσιμων καταλυμάτων παρουσίασαν μεταξύ άλλων η περιοχή της Πρέβεζας. Αυτή σημείωσε μια αύξηση της τάξεως του 21,5%  από το 2022, αριθμεί 620 καταλύματα και αυτό είναι μια ένδειξη της αυξημένης δημοφιλίας μεταξύ των ξένων επισκεπτών, περιοχών όπως η Πάργα και τα Σύβοτα.

Μεγάλη άνοδο  κατά 20,8% σε 2.984 καταλύματα καταγράφει φέτος και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως κι εκείνη του Βόλου, με άνοδο κατά 18,8% σε 1.040 καταλύματα. Αύξηση κατά 18% παρατηρήθηκε  και στην Ανατολική Μάνη, με 613 καταλύματα διαθέσιμα φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως έχει  να περιορίζεται η πολύ έντονη εποχικότητα  της  ελληνικής  αγοράς  κάτι που δείχνει τη  σταδιακή ωρίμανσή της, αλλά και του ότι μπορεί  να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και στις περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, καθώς έχουν αυξηθεί οι αγγελίες που είναι ενεργές για όλο τον χρόνο. Το σχετικό ποσοστό έχει πλέον αυξηθεί σε πάνω από 80% σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, σε πάνω από 70% στη Μύκονο και πάνω από 75% στην Αθήνα.

 

  14 June, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα