Αίτημα για επαναλειτουργία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μοιρών

mesaralive.gr  16 June, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αίτημα για επαναλειτουργία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μοιρών

Ούτε ένα όφελος δεν έφερε το λουκέτο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Μοιρών, ενώ προκάλεσε πλήθος προβλημάτων στην τοπική κοινωνία, στους επαγγελματίες, ζημιώνοντας συγχρόνως αντί να ωφελεί το ίδιο το Ίδρυμα….

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που μπήκε οριστικά το λουκέτο στο υποκατάστημα των Μοιρών,  το κτήριο που ενοικιαζόταν για την λειτουργία του υποκαταστήματος συνεχίζει να ενοικιάζεται για την λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης, άρα τα έξοδα είναι τα ίδια, από την άλλη ωστόσο, το ΙΚΑ χάνει έσοδα, ενώ η ταλαιπωρία που υφίσταται ο κόσμος με το πήγαινε έλα στο Ηράκλειο για να διευθετήσει διάφορα θέματα, είναι μεγάλη.  Οι καθυστερήσεις για διεκπεραίωση υποθέσεων είναι τεράστιες, αφού στη Μεσαρά  εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται ένα «ταχυδρομικό περιστέρι» και όχι μια υπηρεσία που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία και καθυστέρηση των κόσμο. Όλα αυτά προκαλούν καθημερινό εκνευρισμό στον κόσμο της Μεσαράς που θυμίζει καζάνι που βράζει. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Ανατολικής Κρήτης γίνεται καθημερινά αποδέκτης αυτών των παραπόνων και γνωρίζοντας τα προβλήματα από πρώτο χέρι,  αιτείται με επιστολή του την επαναλειτουργία του ΙΚΑ Μοιρών.

Στην επιστολή αυτή που απευθύνεται τόσο προς Διοικητή του ΙΚΑ και έχει αποδέκτες   τον αρμόδιο Υπουργό και τους Βουλευτές του Νομού  αναφέρεται:

«Εξ αρχής είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας σχετικά με το κλείσιμο συγκεκριμένων Τοπικών Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του ΙΚΑ ή τη μετατροπή τους σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης (Γ.Κ.Α.). Τις ενστάσεις μας τις στηρίξαμε κυρίως σε αντικειμενικά στοιχεία, όπως: ιδιαιτερότητες περιοχών   απομακρυσμένων και  δυσπρόσιτων. Οι αντικειμενικά υπαρκτές δυσκολίες στην πρόσβαση υπηρεσιών του ΙΚΑ εξαιτίας της απόστασης που διανύουν καθημερινά ασφαλισμένοι για να εξυπηρετηθούν (100 χιλιόμετρα ) σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο  δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θεωρούμε τη μετατροπή Τοπικών Υποκ/των και Παραρτημάτων του ΙΚΑ σε Γ.Κ.Α. άστοχη ενέργεια.

Είναι εγκληματική, κατά τη γνώμη μας, η στέρηση ουσιαστικής παρουσίας του ΙΚΑ και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών του σε περιοχές  με αυξημένη τουριστική και όχι μόνο κίνηση. Πιστεύουμε ότι, γενικά, η υποστελέχωση των Υποκ/των του ΙΚΑ, αλλά ακόμα χειρότερα η μετατροπή Παραρτημάτων ή και Τοπικών Υποκ/των, όπως για παράδειγμα αυτό των Μοιρών, σε Γ.Κ.Α. αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει ως Διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Ειδικά στην περίπτωση των Μοιρών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρουσία του ΙΚΑ μέσω Γ.Κ.Α. ήταν μια λανθασμένη κίνηση από μέρους της προηγούμενης Διοίκησης  . Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση επαναλειτουργία του Τοπικού Υποκ/τος Μοιρών

Αναγνωρίζουμε επίσης και επικροτούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ΙΚΑ σε ό,τι αφορά στην προσφορά διαδικτυακών υπηρεσιών στους πολίτες, αποτέλεσμα αναμφίβολα και της σκληρής δουλειάς κάποιων συναδέλφων μας. Γνωρίζουμε όμως ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ, χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα, για να ολοκληρωθεί στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται από το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους. Συνεπώς, οι υπάρχουσες διαδικτυακές υπηρεσίες αδυνατούν ως αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες που προσέφεραν τα Τοπικά Υποκ/τα και Παραρτήματα του ΙΚΑ μέσω των αρμοδιοτήτων που είχαν. Η ύπαρξη Γ.Κ.Α. χωρίς αρμοδιότητες, δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, αντίθετα ενισχύει τον ρόλο επιτήδειων οι οποίοι πλουτίζουν εις βάρος των ασφαλισμένων μας.

Δεν είναι όμως μόνο οι πολίτες που πλήττονται από την ελλιπή εξυπηρέτηση, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Το γεγονός ότι, στα Γ.Κ.Α. δεν έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει σοβαρή δυσφορία στους υπαλλήλους των Υποκ/των στα οποία μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες των Υποκ/των που μετατράπηκαν σε Γ.Κ.Α. και οι οποίοι καλούνται άμεσα να καλύψουν νέες ασφαλιστικές περιοχές με ήδη μειωμένο κατά πολύ το υπάρχον προσωπικό.

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λάβετε όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψη σας, με συνέπεια να αναθεωρήσετε τις θέσεις σας ως προς την μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα Γ.Κ.Α. αλλά ακόμα και όσον αφορά στην επαναλειτουργία κάποιων Τοπικών Υποκ/των ΙΚΑ, όπως αυτό των  Μοιρών. Διορθωτικές αλλαγές τέτοιου είδους πιστεύουμε θα είναι προς όφελος του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων του». 

 

mesaralive.gr  16 June, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα