Ακόμη περιμένουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο οι επιχειρήσεις του νησιού

  18 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ακόμη περιμένουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο οι επιχειρήσεις του νησιού

Παρά τις δεσμεύσεις που ειχαν γίνει από την πλευρά του Υπουργού Ναυτιλίας για την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο μέτρο του Μεταφορικου Ισοδύναμου, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ως σήμερα.

Ηταν αρχές Φλεβάρη του τρέχοντος έτους, όταν ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωνε από το Ηράκλειο ότι σε δύο μήνες από τότε θα τίθετο σε εφαρμογή το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη στη διάρκεια της ημερίδας που είχε γίνει στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

"Είμαστε σε συνεργασία με τα Eπιμελητήρια. Θα εφαρμόσουμε και θα εξορθολογήσουμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Στόχος μας είναι τα χρήματα να πιάσουν τόπο" ειχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Ως σήμερα όμως, το μέτρο, το οποίο με την εφαρμογή του θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων, παραμενει στα «χαρτιά».

Το θέμα αυτό τέθηκε για μια ακόμη φορά στη Βουλή, μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος σημείωσε - μετά την απάντηση που έλαβε - ότι: 
 
«Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Πλακιωτάκη, τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ηράκλειο για εφαρμογή του Μέτρου και για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, το έτος 2019 χάθηκε, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)». 

«Στην απάντησή του ο κ. Πλακιωτάκης, όχι μόνο δεν αναφέρει το ακριβές χρονοδιάγραμμα έκδοσης της απαιτούμενης Κ.Υ.Α., αλλά παραδέχεται ότι το Πρόγραμμα θα αφορά το 2020, αφήνοντας εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις της Κρήτης για το 2019. Αναπάντητο μένει επίσης το ερώτημά μας, σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ένταξη των φυσικών προσώπων στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε αλλά και σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού στην επίκαιρη ερώτησή μας τον Ιανουάριο του 2020, υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου θα αποτελέσει μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της  τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.
Συμφωνα με το Βουλευτή ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις πληρωμές των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους το 2020, ενώ δεν έχει ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των παραστατικών μεταφοράς, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα υπόλοιπα νησιά, σε μια περίοδο κατα την οποία η επιχειρηματικότητα χρίζει έμπρακτη στήριξη.

 

  18 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα