“Αλλάζω συσκευή” και “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις: Οι λεπτομέρειες για τα νέα προγράμματα

  29 September, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
“Αλλάζω συσκευή” και “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις: Οι λεπτομέρειες για τα νέα προγράμματα

Έρχεται το πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή” και το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε συνεδρίαση της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος “Αλλάζω Συσκευή” είναι 160 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με πιο αποδοτικά. Ο Οδηγός θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

“Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα υπάρξει  πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για επιχειρήσεις.  Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 360 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τουρισμό, υπηρεσίες και ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς τομέα. Ο Οδηγός θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

Νομοθετική πρωτοβουλία για  ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων

Επίσης γνωστοποίησε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις  για να αξιοποιούν τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού εγκαθιστώντας  π.χ. ένα φωτοβολταϊκό σε άλλο νομό, στη μέση ή την υψηλή τάση για συμψηφισμό της κατανάλωσης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση μεριμνώντας παράλληλα με συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μηχανισμός περιορισμού της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις (μέση και υψηλή τάση) κατά τις ώρες αιχμής (6-9 ή 6-10 μ.μ.) στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αναμένονται για υποχρεωτική μείωση της τάξης του 5 % στη συγκεκριμένη χρονική ζώνη.

Ο μηχανισμός εξοικονόμησης καθώς και το πλαίσιο για τις αποκοπές ηλεκτροδότησης λόγω χρεών συζητήθηκαν σε χθεσινές συσκέψεις του κ. Σκρέκα με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων και των προμηθευτών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζήτησε μείωση φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια ενώ αναμένεται και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

 

  29 September, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα