Άμεση η ανάγκη αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στη Μητρόπολη

mesaralive.gr  06 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Άμεση η ανάγκη αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στη Μητρόπολη

Αναφορά στη Βουλή για το θέμα της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Μητρόπολης Γόρτυνας, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ηγουμενίδης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επικοινώνησε και με τον Υπουργό Εσωτερικών για το ίδιο θέμα.

Αμέσως μετά την ενημέρωση του για το θέμα της απαρχαιωμένης υφιστάμενης δεξαμενής ύδρευσης στη Μητρόπολη της Γόρτυνας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε σήμερα αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως στην διασφάλιση της ποιότητας του νερού για τους κατοίκους του οικισμού.

Συγκεκριμένα, η αναφορά του Νίκου Ηγουμενίδη προτάσσει την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων που έχουν παρατηρηθεί σε τμήμα  του δικτύου ύδρευσης του οικισμού.

Το κείμενο απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στο αίτημα του Δήμου Γόρτυνας και στην τελευταία πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση (για 25 χρόνια και με δυνατότητα παράτασης κατά 10 χρόνια) ακινήτου ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χωροθέτηση νέας μεταλλικής δεξαμενής ύδρευσης.

Στο έγγραφο της αναφοράς επισημαίνεται ιδιαίτερα η ακατάλληλη υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης με την υπογράμμιση ότι η τοποθέτηση νέας μεταλλικής δεξαμενής είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων και επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι τα υπόγεια δίκτυα ύδρευσης του οικισμού κατασκευάστηκαν το 1960-1961 από αμίαντο και σιδηροσωλήνες που όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν αντικατασταθεί μέχρι σήμερα σε όλο το δίκτυο.

Παράλληλα επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο αναφοράς ότι η απομάκρυνση του υδατόπυργου αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αφού θα συμβάλλει στην ανάδειξη του ιστορικού Μνημείου της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Βασιλικής, δηλαδή της δεύτερης σε μέγεθος παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της χώρας, αφιερωμένης στον Άγιο Τίτο.

Επιπλέον, ο Νίκος Ηγουμενίδης επικοινώνησε για το ίδιο θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, εξασφαλίζοντας την αύξηση των πόρων που έχουν ήδη διατεθεί από το Υπουργείο για λόγους ύδρευσης προς τον Δήμο Γόρτυνας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συνολικά διαθέσει στο Δήμο Γόρτυνας και για λόγους ύδρευσης 120.000 ευρώ, που δεν έχουν απορροφηθεί και μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό.  

 

mesaralive.gr  06 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα