Ανάβαση στην κορυφή Κρυονερίτης Ρεθύμνου στα 1310μ

  19 November, 2019 ΑΡΘΡΑ
Ανάβαση στην κορυφή Κρυονερίτης Ρεθύμνου στα 1310μ

Με αφετηρία το γραφικό και φιλόξενο χωριό Αλώνες που βρίσκεται σε μια κατάφυτη κοιλάδα στους πρόποδες του Κρυονερίτη ,ξεκίνησε η ανάβαση της ομάδας το ΕΟΣ Λασιθίου στην κορυφή

Η ομάδα έπρεπε να καλύψει 800μ υψομετρική διαφορά για να ανέβει στην κορυφή του βουνού .Στην αρχή περπατήσαμε για 2 ώρες πάνω στο Ε4 που συνδέει τις Αλώνες με το Ροδάκινο και έπειτα με δυτική πορεία πάνω στην πλαγιά φτάσαμε στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος με το τρεχούμενο νερό όπου και κάναμε στάση για ξεκούραση . Η εκκλησία είναι πετρόχτιστη πάνω στους κάθετους βράχους εκεί που πηγάζουν και τα νερά του Κρυονερίτη

Από την εκκλησία ανηφορίσαμε μετά την κορυφογραμμή και έπειτα από ανάβαση μιας ώρας στο τραχύ βραχώδες ίχνος του μονοπατιού φτάσαμε όλοι χαρούμενοι στην κορυφή.

Ψυχή της ομάδας μας ήταν η μικρή ορειβάτισσα Παναγιώτα 5 ετών που με τις οδηγίες των έμπειρων γονιών της ανέβηκε και αυτή στην κορυφή!

 

Η θέα από ψηλά εντυπωσιακή με τις παραλίες του Ροδάκινου και του Πλακιά από τη μια μεριά και τα βόρεια παράλια με τα χωριά του Ρεθύμνου από την άλλη . Από την κορυφή ξεχώριζε ολος ο νομός Ρεθύμνης με το ορεινό ανάγλυφο του. Αφού απολύσαμε την θέα και πήραμε ενέργεια από τους μεζέδες του Ζαχάρη πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τις Αλώνες . Φθάνοντας στο χωριό δεχτήκαμε και κέρασμα από τους φιλόξενους κατοίκους του . Από αυτό το όμορφο χωριό καταγόταν και ο πατήρ Ελευθέριος Νουφράκης ο οποίος, τον Ιανουάριο  του 1919 τέλεσε για πρώτη φορά μετά την Άλωση την θεία λειτουργία, στην Αγιά Σοφία Κωνσταντινούπολης. Επίσης στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Ισπανού στρατηγού- διπλωμάτη του ΟΗΕ φιλέλληνα Γουστάυου Ντουράν ο οποίος υπήρξε και μεγάλος ευεργέτης του χωριού.

 

  19 November, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα