Αναβιώνει ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης

  16 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Αναβιώνει ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης

Σήμερα η τρίτη Στεφανιοδρομία!

Αναλυτικά η ανακοίνωση απο το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς:


Αγαπητοί συμπολίτες,

το Δίκτυο συλλόγων Μεσσαράς, με συνέπεια στις δράσεις του για ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, αναβιώνει ξανά το πανάρχαιο και ξεχασμένο αρχαίο έθιμο του τόπου μας, τον Μύθο της αρπάγης της Ευρώπης, με συνεργασία των Συλλόγων Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, τον Ορειβατικό Μοιρών και το σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και την Δημοτική επιχείρηση «ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ»

Αθλητές θα τρέξουν την πολιτιστική διαδρομή,στις 16-6-2019 ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης θα είναι 8.30 το πρωί από την Γόρτυνα, τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας. κοντά στο Μυθικό Πλάτανο. Και κρατώντας τη σημαία του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, μαζί με ελληνικές σημαίες θά ακολουθήσει τήν διαδρομή πού έχει αναρτηθεί. Τα χωριά διαδρομής-σταθμοί που θα περάσει η στεφανιοδρομία είναι Μητρόπολη, Χουστουλιανά, Πλάτανος, Πέρι Αληθινή, Πόμπια, Πετροκεφάλι, Κουσέ, Σίβα, Καμηλάρι, Μετόχι Καμηλάρι, Άγιος Ιωάννης και τερματισμό στην μινωική Φαιστό, στη πόλη του φωτός, όπως ονομάζεται η Φαιστός στην μινωική γραφή (γραμμική Β).

Η Φαιστός ήταν προάγγελος ανακτόρων στην Κρήτη. Δηλαδή ήταν η πρώτη αστική μινωική πόλη στην Κρήτη.

Κατά την διαδρομή θα υπάρχει αστυνομική παρουσία κα ιυγειονομική κάλυψη από τους Σαμαρείτες Μοιρών.

Για πληροφορίες και εγγραφές στη πολιτιστική διαδρομή του Μύθου της Ευρώπης
1. Από το Δίκτυο Συλλόγων: Φανουργάκης Γρηγόρης τηλ 6974896421
2. από τον σύλλογων Μαραθωνόδρόμων Κρήτης: Καμπαξής Σπύρος τηλ 6972016000
3. από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών:Μανώλης Δακανάλης τηλ 6977310091
4. από τον Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»:Μανώλη Στεφανουδάκη τηλ 6940756204
5. και γενικές πληροφορίες Σπυριδάκης Μιχάλης για την Αναβίωση του Μύθου τηλ 6931311115

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο διαδεδομένους μύθους. Έχει τις ρίζες του στον ελληνικό και συγκεκριμένα στον μινωϊκό πολιτισμό. Η ιστορία της ξεκινά από την Μινωϊκή Κρήτη όπου εμφανίσθηκε ο πρώτος πολιτισμός σέ ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας μεταμορφωμένος σε ήρεμο κάτασπρο ταύρο άρπαξε την όμορφη Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης. Με την βοήθεια θαλάσσιων θεοτήτων πέρασαν την θάλασσα και έφτασαν στην Κρήτη. Αγκιστρωμένη στα κέρατα η Ευρώπη, ήλθε στη Κρήτη. Από την ένωση του ζευγαριού προέκυψαν τρία παιδιά, ο Μίνωας, ο Σαρπηδόνας και ο Ραδάμανθυς.

Η Ευρώπη μετά τον θάνατό της λατρεύτηκε με το όνομα Ελλωτίς ή Ελλωτία. Στα Ελλώτια, γιορτή χαράς για την ανάσταση της φύσης, κατά τα ελληνιστικά χρόνια, έπλεκαν ένα τεράστιο στεφάνι από μυρτιά, με περίμετρο είκοσι πήχεις (περίπου εννιά μέτρα) και στο κέντρο του στεφανιού εικάζεται ότι ήταν τα οστά της Ευρώπης που αναστηνόταν κάθε άνοιξη. Οι λατρείες προς τιμή της Ευρώπης είναι συνδεδεμένες με δέντρα. Το μοτίβο του δέντρου εμφανίστηκε νωρίς στη μινωική κεραμική και σε χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, άλλοτε ίσως για να τονίσουν τον αγροτικό χαρακτήρα της κοινωνίας των Μινωιτών (καμαραϊκά αγγεία), άλλοτε με τον ιδιαίτερο συμβολισμό του κύκλου της ζωής (μικρογλυφία). Η Μεγάλη Θεά, της οποίας η ταύτιση με τη φύση εμφανίζεται στην κρητομυκηναϊκή τέχνη με ποικίλους τρόπους, παριστάνεται κάτω από το δέντρο να δέχεται προσφορές υποδεικνύοντας σκηνές υπαίθριας λατρείας. Επίσης και ο ταύρος έχει μια ιδιαίτερη παρουσία στην κρητική μυθολογία και ιστορία. Η επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη είναι σημαντική. Ήδη από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα ως σήμερα είναι εκατοντάδες τα έργα που έχουν εμπνευστεί από το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης: σε μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία της Αττικής και της Κάτω Ιταλίας, σε μετόπες, σε ειδώλια, σε σφραγιδόλιθους, χάλκινα αντικείμενα και σε πολλά κρητικά νομίσματα. Η αρπαγή της Ευρώπης συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και στην νεώτερη τέχνη μέχρι και σήμερα.

Βάσει τών παραπάνω και με την συνεργασία της Δημοτικής επιχείρησης Φαιστού, ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ, οργανώνεται έκθεση φωτογραφίας τέχνης, νομισμάτων, χαρτών που επεξηγούν πως εξαπλώθηκε η έννοια της Ευρώπη από την Μεσσαρά-Κρήτη έως στη σημερινή Ευρώπη. Ταυτόχρονα δράση με ζωγραφική παιδιών στο χώρο του περιπτέρου. Ξενάγηση θα γίνει από την αρχαιολόγο κ. Σαμωνάκη Δέσποινα για την επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη, στην κοινωνία κλπ από την αρχαιότητα έως σήμερα , η κ Καπελάκη -Κοντού Εύα θα μιλήσει γιά τον επηρεασμό του μύθου στη σύγχρονη σκέψη και στη λαογραφία και ο κ. Σπυριδάκης Μιχάλης θα επεξηγήσει πως το τοπίο στη εποχή του Χαλκού (Μινωική περίοδο) επέδρασε στη δημιουργία του Μύθου. Τα μικρά παιδιά πάνω σε μπλοκ ζωγραφίζοντας θα αναδείξουν την σχέση του Μύθου με το τοπίο. Τα είδη ζωγραφικής θα τα φέρνουν τα παιδιά (μπλοκ και χρώματα). Η έναρξη της έκθεση την 12.30 ώρα τις 16-6-2019.

Αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε και να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο στους άλλους, αλλά και σε εμάς στην Μεσαρά, τον ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, αποφασίσαμε λοιπόν να οργανώνουμε κάθε χρόνο την στεφανιοδρομία για την αναβίωση του
Οι φωτογραφίες της έκθεση είναι από το προσωπικό αρχείο του Σπυριδάκη Μιχάλη και μετά το τέλος της πολιτιστικής δράσης όποιος σύλλογος της Μεσσαράς, κατόπιν αίτηση στο Δίκτυο Συλλόγων, μπορεί να την έκθεση στο χωρίου του για εύλογο χρονικό διάστημα.

Πρόεδρος του Δικτύου Συλλογών Μεσσαράς: Σπυριδάκης Μιχάλης
 

 

  16 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ