Αναβιώνει το Πανεπιστήμιο Αστερουσίων

  28 November, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αναβιώνει το Πανεπιστήμιο Αστερουσίων


Η Ιερά Μονή Κουδουμά είναι πίσω από το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ενός πρότυπου κέντρου μελέτης και ερευνών των προκλήσεων της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο πολιτισμό

Το λησμονημένο επί αιώνες πανεπιστήμιο που είχε λειτουργήσει στα Αστερούσια Όρη από τον λόγιο μοναχό Ιωσήφ Φιλάγρη θέλει να αναβιώσει η Ιερά Μονή Κουδουμά, αναγεννώντας το σε μια σύγχρονη εκδοχή, υπό τη μορφή ενός πρότυπου κέντρου μελέτης και ερευνών των προκλήσεων της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο πολιτισμό.

Για το φιλόδοξο εγχείρημα μίλησε στην εκπομπή “ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ” της KΡΗΤΗ TV o εικαστικός νέων μέσων και θεολόγος Λουκάς Ζιάρας, ο οποίος και παρουσίασε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το ειδικό ντοκιμαντέρ γύρω από την προσπάθεια αναγέννησης του ιστορικού αλλά αγνώστου σε πολλούς πανεπιστημίου που λειτουργούσε στην “καρδιά” των Αστερουσίων το 14ο αιώνα...

Ο κ. Ζιάρας περιέγραψε τη φιλοσοφία του εγχειρήματος, το οραματικό πλάνο για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σκριπτόριουμ (δηλαδή εργαστηρίου αντιγραφής και εικονογράφησης), ενώ σκιαγράφησε και το πώς μέσα στο ντοκιμαντέρ “παντρεύονται” η ιστορία, ο πολιτισμός, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται φυσικά η πρωτότυπη εμπειρία βιωματικής μάθησης, ακαδημαϊκής έρευνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναψυχής η οποία έλαβε χώρα το διάστημα 16 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου 2023 στην κορυφή των Αστερουσίων και στα νότια παράλια του Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο ενεργειών της Ιεράς Μονής Κουδουμά για την αναβίωση του λησμονημένου πανεπιστημιακού κέντρου που λειτούργησε τον 14ο αι. στα Αστερούσια και επαναλειτουργίας του, υπό τη μορφή πρότυπου κέντρου μελέτης και ερευνών των προκλήσεων της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο πολιτισμό. Ακαδημαϊκοί εικαστικών, καθηγητές Θεολογίας, καλλιτέχνες ψηφιακών τεχνών, επαγγελματίες φωτογράφοι και σκηνοθέτες, μαζί με 16 φοιτητές και ερευνητές φιλοξενήθηκαν δωρεάν στα απομονωμένα Αστερούσια Όρη της νότιας Κρήτης και συναντήθηκαν με ιερομόναχους, αγιογράφους, τοπικούς κατοίκους και τεχνίτες, για να μελετήσουν βιωματικά την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να επεξεργάζεται υλικά στοιχεία της φύσης, χώματα, χρώματα και μορφές για να εικονοποιεί θεατές και αθέατες πτυχές της καθημερινότητας και της λατρευτικής ζωής.

Πρόκειται, όπως εξήγησε ο εικαστικός νέων μέσων και θεολόγος Λουκάς Ζιάρας, για ένα πρότυπο ερευνητικό εγχείρημα εναλλακτικής μάθησης και ψυχαγωγίας (edutainment), με τον τίτλο /i.ko.na/, για τη μελέτη της “Εικονικής” πραγματικότητα στη διαχρονία της ελληνικής εικαστικής παράδοσης και οπτικού πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο

 

  28 November, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα