«Αναιτιολόγητος αποκλεισμός των κηπευτικών από τις επιδοτήσεις για την βιολογική γεωργία»

mesaralive.gr  15 July, 2016 ΑΡΘΡΑ
«Αναιτιολόγητος αποκλεισμός των κηπευτικών από τις επιδοτήσεις για την βιολογική γεωργία»

Στην εξαίρεση των καλλιεργητών βιολογικών κηπευτικών από τις επιδοτήσεις, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Τα βιολογικά προϊόντα καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό μέρος της συνολικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. … Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα περίμενε κανείς την ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας των βιολογικών καλλιεργειών που έχουν προνομιακό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποβαθμίζει τον συγκεκριμένο κλάδο καθώς συστηματικά προβαίνει σε καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος βιολογικής γεωργίας για την περίοδο 2012-2016 και επιπλέον επιδιώκει να μη συμπεριληφθούν οι καλλιεργητές βιολογικών κηπευτικών στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης δράσης για την νέα περίοδο.

Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται ουσιαστικά χιλιάδες βιοκαλλιεργητές κηπευτικών από τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις για την επόμενη πενταετία. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτή τη συμπεριφορά θεωρεί τους παράγωγους βιολογικών προϊόντων δεύτερης κατηγορίας γεωργούς.

… Η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει και να ενισχύσει την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, οδηγεί τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στην καταστροφή. Αντί να στηρίξει τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά βιολογικά προϊόντα που αντέχουν στην κρίση και χαίρουν διεθνούς αναγνωρισιμότητας τα οδηγεί στην αφάνεια». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν εντάσσει τους παραγωγούς βιολογικών κηπευτικών προϊόντων στις επιδοτήσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία;

2. Ποιές οι επιπτώσεις του αποκλεισμού από επιδοτήσεις των καλλιεργητών βιολογικών κηπευτικών στην εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών βιολογικών προϊόντων και τις εξαγωγές; 

3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών και των παραγωγών και, ως εκ τούτου, την ανάπτυξη ενός σημαντικού κλάδου της ελληνικής αγροτικής οικονομίας;».

 

mesaralive.gr  15 July, 2016 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα