Ανακαλύφθηκε τάφος με 50 μουμιοποιημένα ζώα

mesaralive.gr  09 April, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ανακαλύφθηκε τάφος με 50 μουμιοποιημένα ζώα

Ο καλοδιατηρημένος τάφος χρονολογείται στην πρώιμη εποχή των Πτολεμαίων, οι οποίοι διοικούσαν την Αίγυπτο για περίπου τρεις αιώνες

Περισσότερα από 50 μουμιοποιημένα ζώα μεταξύ των οποίων πουλιά, γάτες και ποντίκια, αλλά και μια ανθρώπινη μούμια βρέθηκαν σε τάφο που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Σοχάγκ της Αιγύπτου.

Ο καλοδιατηρημένος τάφος χρονολογείται στην πρώιμη εποχή των Πτολεμαίων, οι οποίοι διοικούσαν την Αίγυπτο για περίπου τρεις αιώνες, από το 323 π.Χ έως το 30 π.Χ, όταν την χώρα του Νείλου κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.  

«Είναι μία από τις συναρπαστικότερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο οποίος περιέγραψε το ταφικό μνημείο ως «όμορφο και χρωματιστό». 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το ταφικό μνημείο πιθανότατα ανήκε σε κάποιον αξιωματούχο με το όνομα Tutu και τη σύζυγό του. Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο επτά παρόμοιοι τάφοι από αρχαιοκάπηλους. 

Ο τάφος διαθέτει μια κεντρική είσοδο και ένα κύριο δωμάτιο με δύο πέτρινα φέρετρα. Η είσοδος είναι χωρισμένη στα δύο ενώ ιδιαίτερα πλούσιος είναι και ο ζωγραφικός διάκοσμος του κτίσματος. Στις πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες απεικονίζονται σκηνές από ταφικά τελετουργικά, καθημερινές εργασίες του ενταφιασμένου αλλά και το γενεαλογικό του δέντρο γραμμένο με ιερογλυφικά. 

Οι αρχές της Αιγύπτου ευελπιστούν πως τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα θα αναζωογονήσουν τον τουρισμό της περιοχής αλλά θα βοηθήσουν τον τομέα της αρχαιολογίας της χώρας να ανακάμψει.

 

mesaralive.gr  09 April, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα