Ανακάλυψαν ρωμαϊκό μνημείο σε απόσταση αναπνοής από τη Κνωσό!

ethnos.gr  10 May, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ανακάλυψαν ρωμαϊκό μνημείο σε απόσταση αναπνοής από τη Κνωσό!

Το μνημείο το οποίο χρησιμοποιούνταν στην Ρωμαϊκή εποχή ως οστεοφυλάκιο ζυγίζει 70 τόνους και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης των Νέων Πτερύγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου

Ένα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης των Νέων Πτερύγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (μόλις ένα χιλιόμετρο) από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού-αποσπάστηκε αυτούσιο την Τρίτη (7.5) μετά από ενάμιση μήνα προετοιμασιών.

Για την ολόσωμη απόσπασή του απαιτήθηκαν πέντε μέρες ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του ΚΑΣ προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νοσοκομείου.

Το ταφικό μνημείο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως οστεοφυλάκιο την Ρωμαϊκή εποχή ζυγίζει 70 τόνους και έχει διαστάσει 5.00x3.50μ. αποκαλύφθηκε εντός αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης των κτηρίων του νοσοκομείου.

Ο διαθέσιμος χώρος ήταν περιορισμένος, ενώ η πρόσβαση βαρέων ανυψωτικών μηχανημάτων ήταν απαγορευτική, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Λόγω των παραπάνω περιορισμών, η απόσπαση και μεταφορά του Μνημείου αποτελούσε μια εξαιρετικά πολύπλοκη και τεχνικά εξειδικευμένη διαδικασία.

Στηριζόμενο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο νάρθηκα από μεταλλικές δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα, ανυψώθηκε με τηλεσκοπικές υδραυλικές διατάξεις αρχικά σε ύψος 1.80μ. Αμέσως μετά κύλησε πάνω σε σιδηροτροχιές για απόσταση 10.00μ. Στη συνεχεία ανυψώθηκε ξανά σε ύψος 1.50m και ολίσθησε για περίπου 18.00μ έως την τελική θέση ανάδειξης.

Όλες οι παραπάνω εργασίες εκτελέσθηκαν με επιτυχία από το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας SLM services, υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η τεχνική εταιρεία SLM services η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία σε παρόμοιες μεταφορές ανέλαβε εκτός από την εκτέλεση και την μελέτη απόσπασης του μνημείου μετά από σχετικό διαγωνισμό

Το Ταφικό Μνημείο θα προστατευτεί και θα αναδειχθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, θα είναι προσβάσιμο και ορατό στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα να επιτραπεί η ολοκλήρωση του σημαντικού έργου για την Κρητική κοινωνία αυτό της επέκτασης Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

 

ethnos.gr  10 May, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ