Ανακοίνωση – Καταγγελία του Σταύρου Ξυλούρη, επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Γόρτυνας...

mesaralive  13 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Ανακοίνωση – Καταγγελία του Σταύρου Ξυλούρη, επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Γόρτυνας...

Σε μια ανακοίνωση- καταγγελία – με αφορμή τον Προϋπολογισμό στο Δήμο Γόρτυνας- προχώρησε ο επικεφαλής της Παράταξης «Ενωτική Κίνηση» κ. Σταύρος Ξυλούρης.

Ο κ. Ξυλούρης αναφέρει ότι «ο προϋπολογισμός δεν ισοσκέλιζε ποτέ και κατά συνέπεια ο Δήμος λειτουργούσε με παράνομο προϋπολογισμό».

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 10ης Φεβρουάριου 2015 στο θέμα 20Ο με μεγάλη έκπληξη και απορία ακούσαμε στην εισήγηση του Δημάρχου να μας εξηγεί τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνουμε για να μπει ο Δήμος Γόρτυνας σε «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ» και ο λόγος είναι ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015 δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και επέστρεψε γιατί δεν είναι νόμιμος με βάσει τους νόμους και διατάξεις Λειτουργίας τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μας τόνισε έτσι απλά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ότι όχι μόνο το 2015, αλλά και κατά τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014, ο προϋπολογισμός δεν ισοσκέλιζε ποτέ και κατά συνέπεια ο Δήμος λειτουργούσε με παράνομο προϋπολογισμό αφού το ελεγκτικό συμβούλιο τον έκρινε παράνομο. Πως μπορούσε όμως και λειτουργούσε ο Δήμος;

Απλούστατα! Με πολιτική κάλυψη του περιφερειάρχη.

Για τις αιτίες που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα η απάντηση του Δημάρχου ήταν μια απλούστευση και γενίκευση των συνθηκών, ότι τάχα κληρονομήσαμε χρέη, ότι ο Δήμος Γόρτυνας παίρνει πιο λίγα χρήματα από άλλους Δήμους κ.τ.λ. Για ευθύνες  και ανοργανωσιά, για λειτουργία χωρίς πρόγραμμα, για ορθολογισμό, για διοίκηση, για αυτοκριτική, ούτε λέξη!!

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου από τον κ. Σχοιναράκη με παράνομο προϋπολογισμό και με την απουσία μιας οργανωμένης αντίδρασης πρώτα και κύρια από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ο κ. Δήμαρχος εκλάμβανε ως συναίνεση και ανοχή του τρόπου που διοικούσε.

Φίλες και φίλοι, μπροστά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον και μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια που ο κ. Δήμαρχος απεμπολούσε της δικής του ευθύνης και προσπαθούσε να γενικεύσει το πρόβλημα, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα δοθεί λύση με την ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης, με ότι συνέπειες έχει αυτό σε βάρος των πολιτών (αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, τερματισμό κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας κ.λ.π.), προβάλει έντονα η ανάγκη για έναν ΝΕΟ ΔΗΜΟ που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις εσωτερικές του ανάγκες και ταυτόχρονα θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεύρυνσης του πλαισίου λειτουργίας του.

Η ιδιοτέλεια και η απουσία στην οποία εξαναγκάζονται οι Δημότες, εκλαμβάνεται από τη δημοτική αρχή ως συναίνεση και ανοχή των αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην και στο όνομα τους.

 Η θεσμική ολοκλήρωση τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έγινε με τον Καποδίστρια και συνεχίστηκε με τον Καλλικράτη μπορούσε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της. Να αποτελέσει το μοχλό της συλλογικής αντίστασης και να μεταρρυθμίσει την σχέση πολίτη – κοινωνίας αντιπροσωπευτικού θεσμού.

Προϋποθέτει όμως τομές και ρήξεις και έπρεπε να συνδεθεί με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και να διασφαλίσει κοινωνικές συγκλίσεις και ευρύτατες συναινέσεις στις κρίσιμες επιλογές και να εγγυηθεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία, σταθερότητα και προοπτική. Στόχος είναι η ενωτική και η κοινωνική συνοχή, κυρίως όμως η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ που προϋποθέτει η κοινωνική αναδιάρθρωση σε μια κοινωνική συμφωνία με φερέγγυο τρόπο.

Φίλες και φίλοι

Προεκλογικά στο πρόγραμμα της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ αναλύσαμε και παρουσιάσαμε τη θέση μας τόσο για την λειτουργία Δήμου σε νέες βάσεις όσο και για το θέμα του προϋπολογισμού. Σ’ αυτές τις θέσεις πεποίθηση μας ήταν και είναι: Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ είναι αναγκαίο στοιχείο για την άσκηση πολιτικής στο Δήμο!

Ο Δήμος αποτελεί ενιαία Ανθρωπογεωγραφική ενότητα και περικλείει μια ολοκληρωμένη κοινωνική ομάδα, τις ανάγκες τις οποίες όπως προκύπτουν από αποκεντρωμένες λειτουργίες και ισόρροπες επιλογές, συνθέτει προς όφελος των Δήμων και του κοινωνικού συνόλου και όχι του κατά συνθήκη ισχυρού τμήματος του.

Ο Δήμος είναι τόπος εργασίας, κατοικίας και διαβίωσης κάθε δημότη. Επομένως, αναδεικνύει και δημιουργεί δυνατότητες απασχόλησης και ποιότητας ζωής. Αναπτύσσει τις ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις αξιοποιεί τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο αναπτυξιακό, παραγωγικό σύστημα που αναδεικνύει στην περιοχή. Εκτελεί Τοπικά Αναπτυξιακά προγράμματα με ολοκληρωμένες και συλλογικές παρεμβάσεις στα έργα υποδομής και τον κοινωνικό εξοπλισμό. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι κοινωνική επιταγή και όχι γραφειοκρατική δυσχέρεια. Με κανένα τρόπο δεν αποτελεί η ανάδειξη και προστασία τους, πρόσχημα για την αναβολή και την απόρριψη στρατηγικών επιλογών.

Ο πολιτισμός και η ιστορική κληρονομία αναδεικνύονται σε νέους πόλους ανάπτυξης.

Η νέα γενιά αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα χάριν της οποίας είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα μας οδηγήσουν μαζί τους στο μέλλον.

Η τρίτη ηλικία απαιτεί την φροντίδα μας που της  οφείλουμε. Η κοινωνική μέριμνα πρέπει να γίνει ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και να αγκαλιάσει όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Απαραίτητη είναι η ενίσχυση της εσωστρέφειας της περιοχής και αυτό αποτελεί τον πρώτο στόχο ανάπτυξης, ο δεύτερος στόχος εκφράζει την ανάγκη για την βελτίωση τις ποιότητας ζωής, την διάχυση  των ωφελειών σε ευρύτατα στρώματα, την ισόρροπη χωρικά ανάπτυξη και την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος. Η ταυτότητα του νέου Διευρυμένου Δήμου Γόρτυνας σαν γεωργική τουριστική άλλα και με σημαντική πρόοδο στο εμπόριο  και τη βιοτεχνία.

Άρα για την επίτευξη του 1ου στόχου απαιτείται σε συνεργασία με τους φορείς:

•Ενίσχυση τις ανταγωνιστικότητας του αναπτυγμένου πρωτογενή τομέα.

•Βελτίωση των δικτύων διανομής  και εμπορίου

•Δράσεις αναβάθμισης του ανθρωπινού δυναμικού του αγροτικού τομέα

•Δράσεις πιστοποίησης και ανάδειξη προϊόντων και ονομασία προέλευσης.

•Ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής και ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον τουρισμό

•Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάδειξη – αξιοποίησης του φυσικού πολιτισμικού και ιστορικού περιβάλλοντος.

•Αναβάθμιση του περιβάλλοντος στα μέρη ανάπτυξης και στα παράλια

•Δημιουργία δικτύου ειδικών τουριστικών υποδομών

•Δημιουργία θεσμών και υποδομών στο χώρο τις πολιτισμικής δημιουργίας.

Για τον 2ο στόχο απαιτούνται:

•Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο

•Εξειδίκευση αστικών κέντρων

•Παρεμβάσεις στον ορεινό χώρο

•Παρεμβάσεις στην παράλια ζώνη

•Προστασία του περιβάλλοντος

•Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

•Διαχείριση υδάτινου δυναμικού

Αγαπητοί φίλοι

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση όπου οι υφιστάμενες δομές έχουν εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων τους, επιβάλλεται μια νέα οργάνωση του Δήμου που να ανοίγει τα περιθώρια για μια νέα πορεία των τοπικών κοινωνιών να μετέχουν ενεργά και όχι ως απλοί παρατηρητές των εξελίξεων που διαχειρίζονται το παρών τους και οροθετούν εκ των μακρόθεν το μέλλον τους.

Ο Δήμος δεν είναι απλά ένας διαχειριστής που εκδίδει πιστοποιητικά και σκεπάζει λακκούβες! Αυτά δεν είναι ανάπτυξη! Ο Δήμος είναι και Οικονομικός οργανισμός – Διοικητικός οργανισμός – Κοινωνικός οργανισμός αρκεί να έχει κοινωνικό πρόσωπο και όχι κοινωνικό προσωπείο. Είναι  Αναπτυξιακός Οργανισμός που συμβάλει στην εξασφάλιση μιας ανώτερης ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν του Δήμου όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο με βάση το οποίο προγραμματίζονται όλα τα παραπάνω, υλοποιούνται και ταυτόχρονα ελέγχεται η οικονομική πολιτική στη διάρκεια τις χρονιάς. Κατά προέκταση είναι και ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ της επιμέρους πολίτικης του σε όλους τους τομείς:

•Έργα υποδομών

•Στην εκπαίδευση

•Στον πολιτισμό

•Στην κοινωνική μέριμνα

Για μας τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του Δήμου μας πρέπει να είναι :

1ον  να είναι σύμφωνος με τις διατάξεις του Νόμου

2ον Να είναι αντικειμενικός και ειλικρινής

3ο  Να είναι ρεαλιστικός

4ο Να έχει κοινωνικό χαρακτήρα

5ο Να έχει έντονη αναπτυξιακή διάσταση

6ο Να είναι διεκδικητικός, αξιοποιώντας πλήρως όλες τις πηγές χρηματοδότησης, εθνικές και Ευρωπαϊκές

7ο Να περιορίζει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο την οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών.

8ο  Να εξασφαλίζει πλήρη οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου

9ο  Να εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Επομένως ο προϋπολογισμός, πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, σωστά δομημένος και δημιουργικός, καλύπτοντας στο υψηλότερο επίπεδο τις προσδοκίες των Δημοτών.

Για να αναστρέψουμε το έλλειμμα ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την περιοχή μας με μια ολοκληρωμένη αποτελεσματική παρέμβαση που θα αναγέννηση και θα δημιουργήσει ένα ενιαίο και αυτοτροφοδοτούμενο Δήμο, διαμορφώνοντας συνθήκες που θα συνθέτουν πλαίσιο καλής συνεργασίας, για την επίτευξη ενός οράματος, που εκφράζει τις επιθυμίες και επιδιώξεις όλων μας. 

Ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ»

 

mesaralive  13 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα