Ανησυχητικά τα στοιχέια της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού
Καλό το επίδομα γέννας, χρήσιμο το πρόγραμμα για τις «νταντάδες της γειτονιάς», ανακουφιστικό για χιλιάδες οικογένειες το σχέδιο για αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, ωστόσο όλα μοιάζουν με «ασπιρίνες» μπροστά στη ραγδαία επιδείνωση του δημογραφικού.
Μια ακόμα συγκριτική έρευνα της Eurostat αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στην κατά κυριολεξία «Γηραιά» Ήπειρο.
Ωστόσο, ο χάρτης ανά χώρα και ανά Περιφέρεια προκαλεί σοκ, αφού ήδη η Ελλάδα καταγράφεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων από τους νεώτερους, δηλαδή πρακτικά με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 ετών σε αναλογία με τους εργαζόμενους.
Η αναλογία συνταξιούχων/ εργαζομένων έχει επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το ότι πολλοί προσδοκούσαν πως η ευμάρεια της νεόκοπης Ευρωζώνης θα βοηθούσε στο να αυξηθεί το ποσοστό των γεννήσεων. Το 2001, σε κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών αναλογούσαν περίπου 4 εργαζόμενοι και κάθε είδους σκέψη ή προβληματισμός για τις αντοχές των συνταξιοδοτικών συστημάτων περιοριζόταν σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Πλέον, 20 χρόνια μετά, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική τάση και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους: σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν πια κάτι λιγότερο από 3 εργαζόμενοι.
Η ανάλυση της Eurostat ανά περιοχή «φωτίζει» το ελληνικό πρόβλημα. Το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων σε αναλογία με τα άτομα 20 ως 64 ετών- δηλαδή τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό- εντοπίζεται στην Ευρυτανία και προκαλεί σοκ: 78,3%! Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια αναλογία 1 συνταξιούχος για λιγότερο από 1 εργαζόμενο.
Κι αν ήταν μόνο η Ευρυτανία το πρόβλημα θα ήταν καλά. Από το χάρτη της Eurostat προκύπτει ότι αντίστοιχα επιβαρυμένοι δείκτες καταγράφονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Όσο για το βαθύ μπλε χρώμα της γειτονικής Τουρκίας, σημαίνει ότι η αναλογία ηλικιωμένων- νέων είναι στα επίπεδα που βρισκόταν η Ευρώπη πριν από 20 χρόνια.
Τα κακά νέα δεν σταματούν, όμως, με την καταγραφή της κατάστασης στο «σήμερα». Οι προβολές στην επόμενη 30ετία είναι αυτές που προβληματίζουν ακόμα περισσότερο, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα γίνει ακόμα πιο έντονη και είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό γήρανσης θα ξεπεράσει το 52% δηλαδή θα αναλογούν λιγότεροι από 2 εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο.
Δείτε επίσης
- Eurovision 2025: Αρχές Ιανουαρίου οι 12 φιναλίστ για τον ελληνικό τελικό
- ΕΝΦΙΑ 2025: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
- Κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και φέτα
- Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν τα «καλάθια Χριστουγέννων» και «Άη Βασίλη» – Oι προσφορές
- Κρήτη: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής