Ανησυχητική πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ για τα Κρητικόπουλα

  31 March, 2019 ΑΡΘΡΑ
Ανησυχητική πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ για τα Κρητικόπουλα

6 στους 10 μαθητές πίνουν συστηματικά αλκοόλ

Από την τρυφερή ηλικία της προ-εφηβείας, τα Κρητικόπουλα «φλερτάρουν» με το αλκοόλ και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με την ανοχή της ίδιας της οικογένειας κυρίως για τα μικρά αγόρια, καθώς ακόμα και στην Κρήτη του 2019 η συνήθεια αυτή χαρακτηρίζεται «μαγκιά».

Δυστυχώς όμως η συνήθεια αυτή είναι μια ντροπή για την ίδια την οικογένεια που ανέχεται αυτή την κατάσταση, θέτοντας τις βάσεις για να βιώσει ίσως και μια τραγωδία.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ώρα αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αφού τα Κρητικόπουλα αρχίζουν να ζουν με το αλκοόλ από τα πολύ τρυφερά χρόνια της προ-εφηβείας. Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ, Μάρτιος 2012) σε μαθητές 13-19 ετών, έξι στους δέκα (61%) ήπιαν μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ ένας στους 10 (11%) ήπιε με συχνότητα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, περισσότερο πίνουν μαθητές σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα σε σύγκριση με την Αθήνα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά μέσα στον τελευταίο μήνα έκανε το 45,1% των μαθητών ηλικίας 15-19 ετών, ενώ το ίδιο συνέβη για τρεις ή περισσότερες φορές σε ποσοστό 15,8% των μαθητών.

Ο ρόλος της οικογένειας

Το πρόβλημα αρχίζει να φαίνεται στην ηλικία της προ-εφηβείας. Μάλιστα, εκεί κάπου στα 13 συνήθως ένα παιδί ίσως να δοκιμάσει αλκοόλ ακόμα και με την ανοχή της οικογένειας, καθώς συνήθως η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται για το νεαρό αγόρι σαν μιας μορφής επανάσταση. Δυστυχώς, ακόμα και σε κατάσταση μέθης ένα νεαρό αγόρι στην Κρήτη μπορεί να δικαιολογηθεί απόλυτα από την οικογένεια και κυρίως τον πατέρα, που μεταγενέστερα μπορεί να περιγράφει την περιπέτεια μέθης του γιου ως δείγμα «δυνατού» άντρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει το μυαλό ενός πατέρα, που βάζει το παιδί του σε μια απίστευτη περιπέτεια.

Η οικογένεια πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά, έτσι ώστε να φρενάρει τη βλαβερή συνήθεια του αλκοόλ. Έτσι, λοιπόν, εξηγούμε στο παιδί ότι το αλκοόλ απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Όταν βγαίνει έξω το ρωτάμε για την παρέα του και τι σκοπεύουν οι φίλοι του να κάνουν.

Συμφωνούμε μαζί του ότι, εάν ποτέ βρεθεί σε άβολη θέση λόγω αλκοόλ, θα μπορεί να σας καλέσει να το πάρετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχουμε εξασφαλίσει ότι τα παιδιά μας δεν έχουν πρόσβαση στην κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι μας. Καθησυχάζουμε το παιδί μας ότι θα ακούσουμε τις εμπειρίες του και δε θα το κρίνουμε στην περίπτωση που έχει δοκιμάσει αλκοόλ. Βοηθάμε το παιδί να βρίσκει τρόπους για να αρνηθεί. Κρατούμε τα παιδιά μας απασχολημένα (έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου ένα στα έξι παιδιά πίνει επειδή βαριέται).

Για ποιους λόγους όμως πίνουν οι έφηβοι;

Το προφίλ του εφήβου που καταναλώνει αλκοόλ και μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αρχίζει να το κάνει είναι:

Γενετικοί παράγοντες: Ένα παιδί με αλκοολικό γονέα έχει 4 έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει πρόβλημα. Μάλιστα, τα παιδιά με αλκοολικό γονέα φαίνεται να ξεκινούν να πίνουν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και ψυχιατρικά προβλήματα: Παιδιά διασπαστικά, υπερκινητικά, επιθετικά, αντικοινωνικά, με διαταραχή διαγωγής, όπως και νέοι καταθλιπτικοί, αποτραβηγμένοι ή αγχώδεις είναι επιρρεπείς. Επίσης, νέοι που παρουσιάζουν επαναστατικότητα ή δυσκολία αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων και αδιαφορούν για τους κανόνες και τα συναισθήματα των άλλων είναι πιο εύκολο να το ρίξουν στο ποτό.
Η επιρροή των συνομηλίκων: Η συναναστροφή με φίλους που καταναλώνουν αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα κατανάλωσης και από τον ίδιο τον έφηβο.
Επιρροή της οικογένειας: Χαμηλά επίπεδα γονικού ελέγχου, έκθεση σε κοντινό οικογενειακό μέλος που πίνει και εύκολη πρόσβαση σε αλκοόλ στο σπίτι είναι παράγοντες που, επίσης, επηρεάζουν τόσο την έναρξη όσο και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται από τον έφηβο.
Στάσεις και προσδοκίες: Νέοι που πιστεύουν ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό να πίνουν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

 

  31 March, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα