Ανησυχία για τα απανωτά εργατικά ατυχήματα...

Συνθήκες… πολέμου θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι δουλειάς και για αυτό το λόγο, η Κρήτη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσο αφορά στα εργατικά ατυχήματα στην χώρα μας.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου κάνει λόγο για έναν «πειραγμένο» χώρο ατυχήματος
«Πειραγμένος» ο χώρος
Χθες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου μαζί με την τεχνική επιθεώρηση εργασίας πραγματοποίησαν αυτοψία στον προαύλιο χώρο του σχολείου στις Μελέσες, όπου την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός 50χρονου Έλληνα εργαζόμενου που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ.
Το Συνδικάτο αναφέρει πως «το κλιμάκιο διαπίστωσε «πειραγμένο» το χώρο το ατυχήματος. Το νέο αυτό εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων. Και το συγκεκριμένο ατύχημα, δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς μας της μοίρας, αλλά έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας.
Ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφο και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγέλλουν περιστατικά ασυδοσίας.
Κι ενώ τα εργατικά ατυχήματα διαρκώς αυξάνονται, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξακολουθεί να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους που μαζί με τους αντεργατικούς νόμους οι εργαζόμενοι είναι βορά της εργοδοσίας».
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο»
«Ο άτυχος εργαζόμενος είναι σοβαρά, του έχουν ακρωτηριάσει το ένα πόδι και μπορεί να χάσει και το άλλο», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς.
Η διοίκηση του ΕΚΗ είχε ήδη μία συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επιδιώξει να έχει επαφές με τους νέους δημάρχους προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται σε δημόσια έργα, ανεξάρτητα αν ο εργολάβος είναι υπεύθυνος για αυτά.
«Όλοι έχουν ευθύνες, εξάλλου υπάρχει ειδικό κονδύλι για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε ένα δημόσιο έργο και να βλέπουμε σωρεία παραβάσεων, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αν γίνει ένα μεγάλο έργο, όπως το αεροδρόμιο, τι θα κάνουμε; Θα μετράμε νεκρούς;», αναφέρει.
Σημειώνει πως στην Κρήτη είμαστε πρωταθλητές στα εργατικά ατυχήματα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε την τρίτη θέση, μετά από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά, παράλληλα, το λιγότερο πληθυσμό από αυτές τις περιφέρειες. «Αυτή η πρωτιά, ουσιαστικά, δεν τιμά την Κρήτη. Είμαστε λες και έχουμε πόλεμο, έχουμε τροχαία, πνιγμούς ή εργατικά ατυχήματα συνεχώς» σχολιάζει.
Δείτε επίσης
- Λειψυδρία: Καμπανάκι και για τα υπόγεια ύδατα – Η χαρακτηριστική περίπτωση των Μοιρών
- Matala Beach Festival 2025: Πρεμιέρα για το κορυφαίο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Νότου
- Ο Π.Σ Τυμπακίου ευχαριστεί....
- Δήμος Φαιστού: Ανακοίνωση Για τους πληγέντες από τους σεισμούς του 2021
- «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Χρειαζόμαστε συντονισμό και πολιτική βούληση»