Ανησυχία για τους δύο Έλληνες στρατιώτες - Διπλωματικό “θρίλερ” για την απελευθέρωσή τους

  03 March, 2018 ΚΟΣΜΟΣ
Ανησυχία για τους δύο Έλληνες στρατιώτες - Διπλωματικό “θρίλερ” για την απελευθέρωσή τους

Εκφράζεται προβληματισμός για τους στόχους της Άγκυρας

Διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Εβρου στις 14:30 της Πέμπτης.

Ο ανθυπολογαχός Άγγελος Μητρετώδης (25χρονος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού από το Κιλκίς) και ο Δημήτρης Κουκλατζής (λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού) κρατούνται στο κτίριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Αδριανούπολης αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Η ιστοσελίδα Birlik δημοσίευσε φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελληνων στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο.

Στις εικόνες φαίνονται οι δυο Ελληνες να καλύπτουν το πρόσωπό τους και να συνοδεύονται από Τούρκους αστυνομικούς.

Τι ανέφεραν στην κατάθεσή τους

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στον Εβρο το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. 

«Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Πεντάγωνο: Δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία οι Ελληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία, αλλά μόνο για παράνομη είσοδο σε ξένο έδαφος, χωρίας άδεια. Κατά τις ίδιες πηγές, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Οι δύο Ελληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι κατηγορίες κατά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο που επικαλείται τα τουρκικά Μέσα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Τα ίδια Μέσα αναφέρουν πως η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε επίσης λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν», “για υποψία παραποίησης στοιχείων”, για «μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία», για «πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό».

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να ερευνήσει τα ψηφιακά δεδομένα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Διαρκής ενημέρωση Τσίπρα από Καμμένο-Κοτζιά

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται διαρκώς από το πρωί για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στο Πεντάγωνο ο Κικίλιας

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετέβη εκτάκτως ο Τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενήμερωση στον αρμόδιο Τομεάρχη πραγματοποιήθηκε από τον Πάνο Καμμένο, που σημείωσε πως επικρατούσαν δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΣ, Αντισράτηγος Αλκβιάδης Στεφανής. 

 

Πηγή

ΑΠΕ- ΜΠΕ, naftemporiki.gr,iefimerida.gr

 

  03 March, 2018 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα