Ανοιχτή ντοματόπιτα με κιμά

Υλικά
Για το φύλλο:
3 κούπες (400-420 περίπου gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60gr βούτυρο
60gr ελαιόλαδο
1,5 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι αλάτι
120-150ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ
Για τη γέμιση:
250-300gr κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
45 ml (3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
¼ κούπας κόκκινο ή ροζέ κρασί
200gr πολτό ντομάτας
5-6 κλωνιά μαϊντανό (να βγουν 2-3 κουταλιές σούπας)
Αλάτι
Πιπέρι
2 αυγά
200 gr τυρί φέτα (σκληρή) ή γραβιέρα ή ξινομυζήθρα
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο
Για την επικάλυψη:
2 μεγάλες ή 3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400 gr)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Λίγη ρίγανη
2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Παρατηρήσεις
Βάζουμε τελευταίο το ανθρακούχο νερό στη ζύμη, πρώτα τα 120ml και αν χρειάζεται και τα υπόλοιπα 30 ml ώστε να έχουμε ένα κανονικό ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμαστεί και να κρυώσει ελαφρά η γέμιση.
Η φόρμα στις φωτογραφίες είναι 26 νούμερο και το ορθογώνιο ταψί στο βίντεο έχει διαστάσεις 32 cm Χ 22 cm.
Στην στρογγυλή εκδοχή έβαλα γραβιέρα αντί φέτα που φαίνεται στο βίντεο. Μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί θέλουμε ή μείγμα τυριών.
Αν οι ντομάτες μας είναι ζουμερές αφαιρούμε τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά ή προσθέτουμε και στη γέμιση μισή κούπα φρυγανιά για να τα τραβήξει. Φροντίζουμε πάντως η γέμιση να μην έχει καθόλου υγρά όταν την αποσύρουμε από το μάτι.
Στην επικάλυψη μπορούμε αντί ελαιόλαδο να σκορπίσουμε μικρά κομματάκια βούτυρο πάνω από τις ντομάτες.
Δείτε επίσης
- «Σπίτι μου ΙΙ»: Μόλις 214 αιτήσεις στην Κρήτη
- Τουρισμός- Associated Press: Οι Έλληνες πάνε στις παραλίες με το ταπεράκι
- ΕΣΕΕ – Θερινές εκπτώσεις: Μόνο 1 στις 10 επιχειρήσεις είχε θετικό πρόσημο
- Τι παραβλέπουν πολλοί γονείς στη συζήτηση για τα κινητά στα σχολεία
- H Ρωσία χτύπησε κτίριο της ΕΕ στο Κίεβο -«Σκόπιμο πλήγμα», λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου