Ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη δανείων από τους Δήμους

mesaralive.gr  31 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη δανείων από τους Δήμους

Φωτο:avriani-korinthia.blogspot.gr

Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ Α’ 102 - 26 Αυγούστου 2015

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ανοίγει o δρόμος για την λήψη δανείου  από τους Δήμους για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και το Δήμο Φαιστού.

Να υπενθυμίσουμε ότι με απόφαση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη δανείου από το παρακαταθηκών και δανείων, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και να πληρωθούν χρέη παρελθόντων ετών.

 

Το ΦΕΚ

Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (πριν την παραίτησή του) καθώς και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται στο άρθρο 2  όσον αφορά τη δανειοδότηση από μέρους των ΟΤΑ «Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να επιλυθούν άμεσα ζητήματα ομαλής λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε λόγω μη ισοσκέλισης και έγκρισης του προϋπολογισμού τους για το τρέχον οικονομικό έτος είτε λόγω προβλημάτων στη στελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιών αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή των βασικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. προς τους πολίτες.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 2

Δάνεια ΟΤΑ

Στην παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν. 4325/2015 (Α΄ 47), προστίθενται δύο τελευταία εδάφια ως εξής:

«Το προς συνομολόγηση δάνειο δύναται να καλύπτει το σύνολο του ποσού που υπολείπεται για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, ή μέρος αυτού, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη. Η σχετική απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, ανεξαρτήτως του ύψους ποσού του εν λόγω δανείου.»

Όσον αφορά το Άρθρο 43, αναφέρει:

«1. OTA α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίοι αδυνατούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση των χρεών τους, τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες, χωρίς τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 264 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87) και της παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν.4111/2013 (Α΄ 18).

2. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω του δεσμευμένου τομέα, μπορεί να χρηματοδοτεί τα δάνεια της ανωτέρω παραγράφου, στο πλαίσιο των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.3965/2011 (Α΄ 113) και του εδαφίου (iν) της παρ. 1 του άρθρου 2 του Π.δ.169/2013 (Α΄272) πλην της παραγράφου 2 του άρθρου 5 αυτού. Οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χρηματοδότησης καθορίζονται κατά περίπτωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.»

 

mesaralive.gr  31 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα