Ανοίγουν την Δευτέρα τα σφαγεία των Μοιρών
Τέλος στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων αλλά και της αγοράς που τον τελευταίο μήνα στερήθηκε τα ντόπια αρνιά, βάζει χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτήν τα σφαγεία των Μοιρών ανοίγουν την Δευτέρα το πρωί.
Με τη χθεσινή εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγουν τα σφαγεία Μοιρών προκειμένου να οδηγηθούν τα αιγοπρόβατα του Ηρακλείου για σφαγή που προέρχονται όμως αποκλειστικά από εκτροφές της ΠΕ Ηρακλείου, που βρίσκονται αποκλειστικά στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη.
Η περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη είναι η ΠΕ Ηρακλείου εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης. Στις ζώνες προστασίας (3 km) και επιτήρησης (10 km) συνεχίζονται οι απαγορεύσεις για την μετακίνηση και για τη σφαγή. Ομοίως συνεχίζονται οι απαγορεύσεις για την έξοδο ζώντων αιγοπροβάτων από την ΠΕ Ηρακλείου για οποιοδήποτε λόγο.
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:
1 Επιτρέπονται από 30/8 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικά οικόπεδα, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας, εκτός από και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί σαν ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
2 Σε συνέχεια του αρ. 6 ανωτέρω σχετικού, επιτρέπονται από 02/09 οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
3 Οι μετακινήσεις για την σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, εκτός και εάν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.
Στις υπόλοιπες περιοχές των ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό.
Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠE ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο. Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλητη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στο πλαίσιο του ελέγχου και της εκρίζωσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζουν συστηματικά, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τη διενέργεια κλινικών εξετάσεων στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και προβαίνουν σε στοχευμένες δειγματοληψίες με ανάλυση κινδύνου, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.
Στις 06/09 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
Δείτε επίσης
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
- Μεσαρα:Nέα σεισμική δόνηση πριν απο λίγο
- Πλημμυρικά φαινόμενα: Πολλαπλασιάζονται οι ζώνες δυνητικού κίνδυνου στην Κρήτη
- Γ’Εθνική: Με ήττα συνέχισε ο ΑΟΤ
- Τυμπάκι: Ακόμα μια σπουδαία διοργάνωση στον Κόκκινο Πύργο!
Σχετικά άρθρα
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη
- Πανώλη : Τι αλλάζει σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων - Τι ισχύει για την Κρήτη
- Πανώλη: Ξεκινά η διαδιακσία μεταφοράς ζώων-Τα δεδομένα για τα σφαγεία του Ηρακλείου
- Πανώλη Αιγοπροβάτων: Τα δεδομένα για το ύψος των αποζημιώσεων