Άνοιξε ξανά τις πύλες του μετά από 600 χρόνια ο ιστορικός ναός !

mesaralive.gr  05 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Άνοιξε ξανά τις πύλες του μετά από 600 χρόνια ο ιστορικός ναός !

Τα θυρανοίξια έγιναν από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακαριο παρουσία κλήρου του περιφερειάρχη Κρήτης,εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης,φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη έγιναν χτες τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού των Tριών Iεραρχών στα Αστερούσια όρη της Κρήτης του αναστηλωμένου ιστορικού μοναστηριού που λειτουργήθηκε φέτος μετά από 600 χρόνια ανήμερα της γιορτής του και που συνεχίζει την πορεία του.

Τα θυρανοίξια έγιναν από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακαριο παρουσία κλήρου του περιφερειάρχη Κρήτης,εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης,φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για το ιστορικό μοναστήρι του ορθόδοξου μοναχού Ιωσήφ Φιλαγρη στην περιοχή "Λιοσουδι"του οικισμού Καπετανιανών Ηρακλείου το οποίο σύμφωνα με τους ιστορικούς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ορθοδοξία και αποτέλεσε το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο – κέντρο φιλοσοφίας – μάθησης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς το 1400 μ.χ κυνηγημένος από το φανατικό καθολικό Λατινικό ιερατείο του Χάνδακα ο Ιωσήφ Φιλάγρης καταφεύγει τα Αστερούσια όρη και ιδρύει την Μόνη των τριων Ιεραρχών. Εκεί παράλληλα με τα καθήκοντά του διδάσκει Αριστοτέλη ,Πλάτωνα,Ιατρική,Αστρολογία, όπως και άλλους Έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των πατέρων της εκκλησίας και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας .

Μάλιστα σήμερα τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου ενώ έχει ανακοινωθεί ότι στην περιοχή λειτούργησε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο . Από τότε όπως αναφέρεται πέρασαν 600 χρόνια και το μοναστήρι ρήμαξε ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον αείμνηστο καθηγητή Αθαναςιο Παλιούρα όποιος και έφερε στο φως το μοναστήρι.Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο ναος των τριών Ιεραρχων η δε οικοπεδική έκταση που βρίσκεται το μοναστήρι δωρήθηκε στην Μόνη Κουδουμα , από το Μόναχο Ιλαρίωνα Σταματακη

Ο Μητροπολίτης Μακαριος κατά την τελετή των Θυρανοιξιων χαρακτήρισε μεγάλο Θρησκευτικό και ιστορικο γεγονός την ανακάλυψη-αναστήλωση -και λειτουργία του ναου που παράλληλα αποτέλεσε χώρο παιδείας-φιλοσοφιας. Ο ίδιος αλλά και ο Ηγούμενος της Μονής Κουδουμα όπου ανήκει ο ναός ευχαρίστησαν Αρχές,Φορεις,Υπηρεσίες και ιδιώτες που βοήθησαν στο όλο έργο,ενω ιδιαίτερη μνεία εγινε στον αποθανόντα καθηγητή-ερευνητή Αθανάσιο Παλιούρα που ανέσκαψε το μοναστήρι ενω δόθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του.

Επίσης απονεμηθηκαν τιμητικές πλακετες στους συντελεςτες για την ανάδειξη και ολοκλήρωση του έργου στους Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Δήμαρχο Γόρτυνας Ν. Σχοιναράκη,συγγραφέα-δημοσιογραφο Νίκο Ψιλάκη (επιςτημονικη ταυτοποιηςη-δημοςιευςη),αρχιτέκτονα-επιβλεποντα Ηρ Πυργιαννάκη,ΚΓ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθηγητεςΓ Νικολακακη Μ Ταρουδακη(εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρητης) ,Γ Σταματακη λαογράφο-συγγραφέα(υπέδειξε για την ερευνα τον χώρο του μοναστηριου που άνοικε και δωρήθηκε απο την οικογενεια του),κ Κυριακακη (οικονομική ενίσχυση)κ.α

 

 

Πηγή

ethnos.gr

 

mesaralive.gr  05 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ