Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά

cretangastronomy.gr  15 September, 2025 ΑΡΘΡΑ
Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά

Υλικά

Για τη βάση: 

1 ή 1,5 δόση  εύκολο φύλλο για πίτες ή ένα φύλλο  έτοιμης ζύμης κουρού

Για τη γέμιση:

Περίπου 1kg  μελιτζάνες

0,5  kg  κιμάς μοσχαρίσιος

1 μεγάλο  ξερό κρεμμύδι

½ κούπα + 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (125 ml +45 ml)

½ κούπα  (125 ml)  κρασί

2-3 ώριμες ντομάτες  (περίπου  400gr)

2-3 σκελίδες σκόρδο

5-6 κλαδιά μαϊντανό

200-250 gr φέτα ή ξινομυζήθρα

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά, λίγη ρίγανη

Για την επικάλυψη:

1-1,5  κεσέ γιαούρτι των 200-220 gr

1 μεγάλο αυγό

Ελάχιστο αλάτι

2-3  κουταλιές (30-45  ml ) ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο τυρί

 

Επί το έργον

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους μεγέθους λουκουμιού (ή μικρότερους) . Τις αλατίζουμε ελαφρά.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά . Βολεύει να τηγανίσουμε σε δυο δόσεις  οπότε βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στην αρχή και αφού τηγανιστούν ελαφρά οι μισές συμπληρώνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και τις υπόλοιπες. ΔΕΝ τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας γιατί θέλουμε να κρατήσουν το λάδι.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα σχετικά κομματάκια. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα. Όταν πιει τα υγρά του σβήνουμε με το κρασί , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη ή  περασμένη από το multi, το μαϊντανό και το σκόρδο σε κομματάκια.  Αφήνουμε πάλι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρουμε από το μάτι.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη (αν τη φτιάξουμε  μόνοι μας). Την απλώνουμε σε χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με το χέρι φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού που θα ψήσουμε την πίτα μας, υπολογίζοντας ότι θα δημιουργήσουμε και τοιχώματα 4-5 cm στα πλάγια του ταψιού. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Μεταφέρουμε το φύλλο όπως είναι (με το χαρτί) στο ταψί.  Το δικό μου ταψί έχει διαστάεις περίπου 40Χ30 αλλά μπορούμε να τις αυξομειώσουμε λίγο ανάλογα με το πόσο παχύ μας αρέσει το φύλλο.

Ανακατεύουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά, προσθέτουμε  τη φέτα σε τρίμματα

και απλώνουμε τη γέμιση πάνω  από το φύλλο. Τη στρώνουμε να γίνει επίπεδη η επιφάνεια.

Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και  το ελαιόλαδο και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά ή τριμμένο τυρί .

Βάζουμε την πίτα στο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα  και ψήνουμε για μια ώρα περίπου, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της και να ροδίσει το φύλλο. Σερβίρουμε κατά προτίμηση μετά από μισή ώρα τουλάχιστον.

Τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου όπως προανέφερα, και είναι πολύ νόστιμη την επόμενη μέρα. Κάλιστα  μπορεί να αποτελέσει  κύριο πιάτο με τη συνοδεία μια απλής σαλάτας ή μιας σαλάτας με βάση το γιαούρτι.

 

cretangastronomy.gr  15 September, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα