Αντιδρούν για το ρόλο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι (φωτο)

mesaralive.gr  17 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αντιδρούν για το ρόλο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι (φωτο)

Για την πραγματοποίηση της κοινής εκδήλωσης ενάντια στην αξιοποίηση του αεροδρομίου Τυμπακίου από FRONTEX και ΝΑΤΟ...

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτώβρη κοινή εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Μοιρών με την Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ηρακλείου στην πλατεία Τυμπακίου, ενάντια στην αξιοποίηση του αεροδρομίου Τυμπακίου από τον FRONTEX και το ΝΑΤΟ.

Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, άνοιξε η Παπαδογιαννάκη Κατερίνα, μέλος του ΔΣ της ομάδας Γυναικών Μοιρών, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ομάδας Γυναικών το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην αξιοποίηση του αεροδρομίου από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως ο FRONTEX και το ΝΑΤΟ, καθώς και τη συνέχεια που θα έχει αυτή η δράση, καλώντας, ταυτόχρονα, εργαζόμενες, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες της περιοχής να γρηγορούν ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δαλέζιος Γιάννης, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ειρήνης Νομού Ηρακλείου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανάφερε:

«Το Τυμπάκι είναι ο τελευταίος σταθμός του κύματος “ανάπτυξης”, που τον τελευταίο καιρό σαρώνει τη χώρα μας: από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Βόλο, τον Άραξο και τη Σούδα νέες βάσεις δημιουργούνται, παλιές εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται. Σας καλέσαμε σήμερα για να ενημερώσουμε και για να διαμαρτυρηθούμε για αυτά τα σχέδια «ανάπτυξης». Είναι μια «ανάπτυξη» που δε συμβαδίζει με το φιλοπρόοδο και φιλειρηνικό πνεύμα του λαού μας και δεν έχει να προσφέρει τίποτε μακροπρόθεσμα ωφέλιμο (…)

Δίπλα μας, είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπακίου. Παλιά ήταν λειτουργικό, εδώ στεγαζόταν η 138 Σμηναρχία Μάχης, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας, χώρος, δηλαδή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Αυτός ο εφεδρικός χώρος τις προηγούμενες μέρες ζωντάνεψε! Χρησιμοποιήθηκε για απογειώσεις και προσγειώσεις ενός Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος, ενός drone δηλαδή, ισραηλινής κατασκευής. Το drone διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Η FRONTEX το παραχωρεί για 600 ώρες πτήσης με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μέσων της δύναμης της ΕΕ στο Αιγαίο (…)

Η ίδια η Frontex σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε να δοκιμάζει τη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (…)

Με άλλα λόγια, μας λένε ότι, σε απόλυτη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ανατίθεται στην FRONTEX να παρακολουθεί τα σύνορά μας με νέους εξελιγμένους τρόπους. Όχι για να σώζονται οι ζωές των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονται αναζητώντας σωτηρία από τις εμπόλεμες ζώνες… Με κάτι τέτοια δεν ασχολείται η FRONTEX… Αυτό που τους νοιάζει είναι να δοκιμάσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα και την καταλληλότητα του αεροδρομίου του Τυμπακίου γι’ αυτά. Έτσι, σιγά-σιγά το αεροδρόμιο «αναβαθμίζεται»· ο επιχειρησιακός του ρόλος αλλάζει. Τα drones δεν είναι παιχνιδάκια για να βγάζουν φωτογραφίες. Είναι εργαλεία του σύγχρονου στρατού, τα οποία βελτιώνουν την αποδοτικότητά του. Είναι εργαλεία πολέμου!

Το Τυμπάκι, λοιπόν, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται και να «αξιοποιείται» για την εγκατάσταση και λειτουργία αποτελεσματικών πολεμικών μέσων που, κυρίως, χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (…)

Έτσι, το Τυμπάκι γίνεται ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας βάσεων που εμπλέκουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας σε παιχνίδια εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία αντιμάχονται για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να πετύχουν τους στόχους τους. Το κύμα των ξεριζωμένων προσφύγων, που υποτίθεται ότι θα παρακολουθούν τα drones, είναι γέννημα των δικών τους, πολέμων (…)

Η κυβέρνησή μας αποδεικνύεται ο καλύτερος πλασιέ για την προσφορά βάσεων στους Αμερικανούς. Μόλις προχθές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε στους Αμερικάνους την πρότασή του για δημιουργία νέων και καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων βάσεων στη χώρα μας. Μιλώντας για plan B στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ αποκάλυψε με τον πιο ωμό τρόπο ότι, τόσο η συμφωνία των Πρεσπών όσο και το δικό του σχέδιο, εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων (...)

Οι ειδήσεις από τη Συρία το τελευταίο διάστημα είναι πολεμικά ανακοινωθέντα. Στις αντιθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας συμμετέχουν με άλλους ρόλους οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Οι αυξανόμενες απειλές των Αμερικάνων για χτύπημα στο Ιράν, η μεθόδευση μιας νέας επέμβασης στη Λιβύη, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Συρία, η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο συσσωρεύουν τρομακτικά εύφλεκτο υλικό.

Ο πόλεμος είναι δίπλα μας! Προς το παρόν παρακολουθούμε τα γεγονότα μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης, όμως ο πόλεμος είναι έξω από την πόρτα μας. Σκεφτείτε το λαό της Συρίας, που παρακολουθούσε πριν λίγα χρόνια στις τηλεοράσεις το δράμα του λαού του Ιράκ (…)

Είναι τεράστιο ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση, πώς η Ελλάδα δε συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, πως εργάζεται για την ειρήνη. Κάθε άλλο: όλο και περισσότερο εμπλέκεται στον πόλεμο. Είναι ψέμα πως οι βάσεις μας προσφέρουν ασφάλεια και αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Με τόση συσσώρευση δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην περιοχή μας, με τους ανταγωνισμούς να φουντώνουν, το «ατύχημα» και ο κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη γίνονται όλο και πιο πιθανά. Και τότε οι βάσεις θα αποτελούν πολεμικούς στόχους. Κανείς δε θα νοιαστεί αν γύρω τους υπάρχουν τα σπίτια σας, τα σχολεία σας ή τα χωράφια σας ή ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού…

Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να πάψει η χώρα μας να μεταμορφώνεται σε μια στρατιωτική-πολεμική βάση: ο δρόμος του αγώνα.

Πρέπει, εντονότερα από κάθε άλλη φορά, με μεγαλύτερη ορμή να απαιτήσουμε να είμαστε οι νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

> Να σταματήσει η ανάπτυξη της νέας βάσης εδώ στο Τυμπάκι. Να κλείσει ΤΩΡΑ η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία.

> Καμιά στήριξη της κυβέρνησης στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο.

> Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί μας από τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές αποστολές στο εξωτερικό και να απεμπλακεί η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

> Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.»

 

 

ΟΜΑΔA ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΟΙΡΩΝ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΓΕ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ)», αναφερει η σχετικη ανακοινωση

 

mesaralive.gr  17 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα