ΑΟΖ και  υδρογονάνθρακες... Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στη Φαιστό

Της Σοφίας Πλουτινάκη  29 July, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
ΑΟΖ και  υδρογονάνθρακες... Μια ενδιαφέρουσα ομιλία στη Φαιστό

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο χώρο του Ξενία Φαιστός στο Λόφο της Φαιστού. Στην ομιλία αναλύθηκαν από τον στρατηγικό σύμβουλο Dr. Νίκο Λυγερό καθώς και τον ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων Dr. Ηλία Κονοφάγο , θέματα ΑΟΖ και θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες Νότια της Κρήτης αλλά και τις ευοίωνες αλλαγές που αυτό θα φέρει για το Νότο, την Κρήτη και τη χώρα μας!

Οι δύο διακεκριμένοι ομιλητές προσκλήθηκαν από το Δήμο Φαιστού σε συνεργασία με  τους Δήμους Γόρτυνας, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου. Την διάλεξη παρακολούθησε ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, παρευρέθηκε επίσης ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Φαιστού κ. Γιάννης Νικολακάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από το Δήμο Φαιστού και το Δήμο Γόρτυνας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι από τους Δήμους του Νότιου Ρεθύμνου Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.  Ακόμα παρευρέθηκαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιών και κόσμος που επιθυμούσε να ενημερωθεί για τα σημαντικά θέματα της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων!

Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην  ΑΟΖ, στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα θέματα υδρογονανθράκων, τονίζοντας το πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά που έρχονται για το Νότο,  την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Όπως φάνηκε από τις ομιλίες αλλά και την συζήτηση που ακολούθησε, οι δημοτικές αρχές αλλά και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ σοβαρή πρόκληση που θα φέρει όπως είπαν μόνο οφέλη στο Νότο της Κρήτης, ο οποίος θα είναι ο «κυρίαρχος παίχτης»!

Το σίγουρο είναι ότι οι  τοπικές κοινωνίες καλούνται  να είναι ενημερωμένες και να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους!  Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι είναι αναγκαίο, όχι μόνο να συζητήσουν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά να ζητήσουν και από τα αρμόδια Υπουργεία περαιτέρω ενημέρωση από ειδικούς, για τις κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουν, όσον αφορά την προετοιμασία του Νότου γι΄ αυτές τις σημαντικές ευοίωνες αλλαγές.

Να σημειωθεί ότι η  εκδήλωση , όπως είχε ανακοινωθεί και από το Δήμο Φαιστού είχε σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προετοιμαστούν αλλά και να προετοιμάσουν τις εξελίξεις που κομίζει η αξιοποίηση της Ελληνικής Α.Ο.Ζ με τα τεράστια οφέλη της.  Η σωστή και ευρεία ενημέρωση του κόσμου, σίγουρα θα βοηθήσει, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των αλλαγών που θα φέρει η εύρεση υδρογονανθράκων Νότια της Κρήτης καθώς και τα οφέλη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.  Και μπορεί το μεγάλο αυτό  θέμα να δημιουργεί ερωτηματικά. Κάποιοι να χρειάζονται ακόμα περισσότερη ενημέρωση.  Να  απαιτείται κι άλλη συζήτηση, για εκείνους που αμφισβητούν τα όσα λέγονται σε διαλέξεις και ομιλίες για τα οφέλη των αλλαγών που έρχονται για τη Νότια Κρήτη.  Ο  κόσμος οφείλει να είναι ενημερωμένος, οφείλει να σχηματίσει σωστή άποψη, οφείλει να είναι  έτοιμος.

Γιατί αν η ώρα της Νότιας Κρήτης έφτασε… οφείλουμε στον τόπο μας και στο αύριο αυτού του τόπου να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις…

 

Της Σοφίας Πλουτινάκη  29 July, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ