Απαντήσεις Κόκκαλη στον Πρόεδρο του ΑΣ Τυμπακίου Μ. Ορφανουδάκη

Σοφία Πλουτινάκη  09 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Απαντήσεις Κόκκαλη στον Πρόεδρο του ΑΣ Τυμπακίου Μ. Ορφανουδάκη

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα το Αμπέλι και την Ελιά στον Προφήτη Ηλία.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, επανέφερε τα ερωτήματα της σύσκεψης του Τυμπακίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) στον υφυπουργό, αναζητώντας απαντήσεις σε «καυτά» θέματα που καίνε τον αγροτικό κόσμο της Μεσαράς.

Όπως είπε στο mesaralive.gr ο κ. Ορφανουδάκης «Όσον αφορά το θέμα της Tuta Absolouta, δεν ανήκει στο χαρτοφυλάκιό του Υφυπουργού και όπως του είπε  δεν γνωρίζει γιατί δεν υπάρχει ένταξη στο πρόγραμμα Κομφούζιο , ωστόσο θα το εξετάσει θα ενημερωθεί και θα δώσει απαντήσεις».

Ο κ. Ορφανουδάκης έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών για ζημιές από την Tuta Absolouta και  στον  Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον κ. Ορφανουδάκη ότι από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για ζημιές από έντομα , οπότε δεν είναι εφικτό να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν πάθει ζημιές από την Tuta Absolouta.

Όσον αφορά τα Κόκκινα Δάνεια, όπως είπε ο Υφυπουργός στον Πρόεδρο του ΑΣ Τυμπακίου,  είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα η οποία ανοίγει 18 με 20 Ιουνίου και θα μπορούν σε αυτήν να εντάσσονται οι αγρότες που έχουν πάρει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα προβλέπεται διαγραφή τόκων σε ποσοστό 100%,  ενώ κατά περίπτωση και μετά από διερεύνηση και έλεγχο θα μπορεί να διαγραφεί και μέρος του κεφαλαίου σε κάποιους αγρότες. Στην ίδια πλατφόρμα θα γίνονται και ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τους νέους αγρότες από το πρόγραμμα του 2014 ο κ. Κόκκαλης είπε στον κ. Ορφανουδάκη ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής τους και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Όσον αφορά τους επιλαχόντες του νέου διαγωνισμού, το Υπουργείο κάνει προσπάθεια είπε ο κ. Κόκκαλης να εξασφαλίσει κονδύλια ώστε να πληρωθούν και αυτοί.

 

Σοφία Πλουτινάκη  09 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα