Αποδέχτηκε τους όρους του δανείου το Δημοτικό Συμβούλιο

mesaralive.gr  17 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Αποδέχτηκε τους όρους του δανείου το Δημοτικό Συμβούλιο

φωτο:mesaralive.gr

Την αποδοχή των όρων που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για την χορήγηση δανείου προς χρηματοδότηση χρεών του Δ. Φαιστού, που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες για ισοσκέλιση προϋπολογισμού 2015, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Τετάρτης.

Το δάνειο ψήφισαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης καθώς και οι δύο σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης που παρευρίσκοντο στην συνεδρίαση, ο κ. Γιώργος Μερωνιανάκης και ο κ. Κώστας Μανιουδάκης.

Μάλιστα ο κ. Μερωνιανάκης δικαιολόγησε την ψήφο του τονίζοντας ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι άνθρωποι που έχουν  κάνει έργα στο Δήμο και οι οποίοι περιμένουν τα χρήματά τους.

 

Το δάνειο

Να σημειωθεί ότι το δάνειο θα είναι ύψους 3.128.365,22 ευρώ, ενώ όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο  Δήμαρχος κ. Γιώργος Αρμουτάκης, ο Δήμος κινήθηκε τάχιστα για να προχωρήσει το θέμα της λήψης δανείου, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων, λόγω αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Ο κ. Αρμουτάκης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης δανείου προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει και να αποκαταστήσει σημαντικές λειτουργίες του.

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι με το δάνειο θα πληρωθούν χρέη του Δήμου σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός προκειμένου να προχωρήσουν έργα και προμήθειες.

Ο  Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κ. Γιώργος Μαυράκης, αναφέρθηκε στους όρους του δανείου.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου θα είναι δεκαπέντε χρόνια  και η έναρξη εξυπηρέτησης ξεκινά την  1/1/2016. Το επιτόκιο χορήγησης θα είναι κυμαινόμενο Eurib 06M + 4,30 %, αναπροσαρμοζόμενο την 1/1  και 1/7 εκάστου έτους.

Ενδεικτικό επιτόκιο 4/9/2015: 4,34%.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη ο Δήμος θα πληρώνει 288.098 ευρώ το χρόνο, ενώ η μηνιαία δόση θα είναι περίπου  24.000 ευρώ.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος εξήγησε ότι ο δήμος θα πάρει ένα ποσό από το δάνειο προκειμένου να πληρωθούν τα πιο επείγοντα και συγκεκριμένα ο ΕΣΔΑΚ , η ΔΕΗ  και οι αγωγές.

 

«Καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε»

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Πετρακογιώργη, κατήγγειλε τη λήψη δανείου τονίζοντας ότι η παράταξή της καταψηφίζει.

Η κ. Πετρακογιώργη υπενθύμισε ότι  η παράταξή της έχει ζητήσει τον κατάλογο των έργων χωρίς να τον έχει πάρει, καταλήγοντας «ελπίζουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι διαβάζοντας τους όρους του δανείου να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει αυτό το δάνειο για το Δήμο.

Το ποσό που έχετε ζητήσει ως δάνειο δεν είναι το ποσό για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού το 2015.

Αποφασίσατε στον απολογισμό του πρώτου χρόνου σας να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, αυτό ας το κρίνει ο δημότης, εμείς σαν παράταξη καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε τη διαδικασία αυτή».

 

Θέμα εκχωρήσεων

Την ανησυχία του για εκχωρήσεις ακινήτων έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μανιαδάκης, τονίζοντας «θέλουμε να  μας πείτε συγκεκριμένα ποια ακίνητα θα μπουν ως εκχωρήσεις σε αυτό το δάνειο γιατί το 75% των ακινήτων προέρχονται από τον πρώην Δήμο Τυμπακίου. Θέλουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη από νομικό».

Την διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δηλαδή θέμα ενεχυροποίησης ακινήτων όσο εξυπηρετείται το δάνειο, έδωσε τόσο ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μαυράκης, όσο και ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Αρμουτάκης.

 «Αν δεν εξυπηρετείται το δάνειο τότε θα μπουν υποθήκες.

Τώρα  υποθήκη μπαίνουν οι ΚΑΠ και τα έσοδα.

Ρωτήσαμε και τον δικηγόρο του Δήμου και είπε ότι στην παρούσα φάση το δανείου δεν προκύπτει τέτοιο θέμα» είπε ο κ. Μαυράκης.

Ο κ. Αρμουτάκης από την πλευρά του σημείωσε «Δεν θα χρειαστεί να μπουν ενέχυρα κάποια ακίνητα, αλλά και αν χρειαστεί θα βάλουμε από τα ακίνητα του πρώην Δήμου Μοιρών που είναι με συμβόλαια και ξεκαθαρισμένα. Δεν θα χρειαστεί όμως κάτι τέτοιο.

Αν δεν χρειαζόταν δε θα το παίρναμε το δάνειο, αλλά πρέπει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Τα προβλήματα τα βρήκαμε από εσάς».

 

mesaralive.gr  17 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ