Απόφαση - σταθμός του Εφετείου: Τελεσίδικα στο Δήμο Φαιστού οι Καλοί Λιμένες!

mesaralive.gr  13 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Απόφαση - σταθμός του Εφετείου: Τελεσίδικα στο Δήμο Φαιστού οι Καλοί Λιμένες!

Ο περίφημος οικισμός των Καλών Λιμένων ανήκει τελεσίδικα στο Δήμο Φαιστού.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που δημοσιεύτηκε σήμερα (13/5), δίνοντας τέλος σε μια αντιδικία ανάμεσα σε μέλη πολύ γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας με καταγωγή από την Κρήτη και το Δήμο Φαιστού, η οποία κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τη δεκαετία του 1960, μέλος της οικογένειας αγόρασε από κτηνοτρόφους έκταση περίπου 5.600 στρεμμάτων στην εν λόγω περιοχή.

Από την έκταση αυτή, περίπου 20 στρέμματα αποτελούν τον οικισμό των Καλών Λιμένων.

Το 1988, μέλη της γνωστής οικογένειας, έκαναν αγωγή εναντίον κατοίκων των Καλών Λιμένων, ισχυριζόμενα ότι έχουν κτίσει αυθαίρετα, καταπατώντας την ιδιοκτησία τους.

Η – τότε - κοινότητα Πηγαϊδακίων παρενέβη, ισχυριζόμενη ότι η έκταση της ανήκει, καθώς αποτελεί τον οικισμό των Καλών Λιμένων που υπήρχε ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2000, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου), δέχτηκε ότι η έκταση όπου βρίσκεται ο οικισμός των Καλών Λιμένων ανήκει στην οικογένεια, υποχρεώνοντας τους καταπατητές-κατοίκους να της επιστρέψουν το τμήμα που κατείχε ο καθένας τους.

Σήμερα (13/5), ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε ότι τα επίμαχα 20 στρέμματα  δεν ήταν ποτέ στην κυριότητα των κτηνοτρόφων οι οποίοι τα πούλησαν στην οικογένεια, καθώς η εν λόγω έκταση αποτελεί τους Καλούς Λιμένες που υπήρχε από τον οθωμανική κατοχή, και η οποία μετά την απελευθέρωση της Κρήτης περιήλθε αυτόματα στο Ελληνικό Δημόσιο κι εν συνεχεία μεταβιβάστηκε στην κοινότητα Πηγαϊδακίων και ακολούθως στο Δήμο Μοιρών και τον σημερινό Δήμο Φαιστού.

Έτσι, πλέον, οι κάτοικοι των Καλών Λιμένων καλούνται να αποδώσουν τα τμήματα που έχουν καταπατήσει στο Δήμο Φαιστού και όχι στα μέλη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.

Νικόλας Αγγελίνος

 

Πηγή: ekriti.gr

 

mesaralive.gr  13 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ