Αποκλειστική συνέντευξη, Εμμανουήλ Ασκοξυλάκης - πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Βώρων.

mesaralive.gr  23 May, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ
Αποκλειστική συνέντευξη, Εμμανουήλ Ασκοξυλάκης - πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Βώρων.

φωτο:mesaralive.gr

Δραστήριος επιχειρηματίας, με υπέροχη φιλοσοφία και άποψη για τα κοινά, έχει καταφέρει με την εργασία και τους άξιους συνεργάτες του στον πολιτιστικό σύλλογο, να κερδίσει την αγάπη των συμπολιτών του και την αναγνώριση της προσφοράς του συλλόγου.

Είστε πρόεδρος ενός πολύ δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου στην καρδιά της Μεσαράς, από πότε ασχολείστε με τα κοινά του τόπου σας ;

Εκλέχτηκα ως πρόεδρος του συλλόγου το 2009.

 

Πρόεδρος λοιπόν! Τι σημαίνει αυτή η θέση για έναν άνθρωπο….που παράλληλα έχει και επιχειρηματική δραστηριότητα!

Όπως δουλεύει μια επιχείρηση με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα, επιμερισμό εργασίας, αλλά και συνεργασία με τα μέλη της, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται, με τον ίδιο τρόπο εργαζόμαστε και στο σύλλογο.

 

Πότε ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βώρων;

Το 1999.

 

Με ποιο σκεπτικό ιδρύθηκε και για να ικανοποιήσει ποιες ανάγκες  την εποχή εκείνη… και πως έχει εξελιχθεί στις μέρες μας.

Το κίνητρο ήταν ίδιο και τότε και τώρα: η αγάπη για το χωριό μας.

 

Ποια ήταν τα ιδρυτικά, ιστορικά, μέλη του συλλόγου σας που άφησαν έργο με την προσφορά τους;

Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου διετέλεσε ο κ. Παπαδάκης Γεώργιος, δικηγόρος με μεγάλη προσφορά στα κοινά.

 

Ποιο είναι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο και πόσα μέλη έχει ο σύλλογός σας;

Ο σύλλογος αριθμεί περίπου 300 μέλη. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελούν οι:

- Πρόεδρος: Ασκοξυλάκης Εμμανουήλ

- Αντιπρόεδρος: Σταυρουλάκης Γεώργιος

- Ταμίας: Κατσάνης Διαμαντής

- Γραμματέας: Σταυρουλάκη Δέσποινα

- Αναπληρωματικά μέλη: Μυσιρλάκης Γεώργιος, Γιαννουλάκης Αλέξανδρος

 

Οι νέοι των Βώρων αναγνωρίζουν την προσπάθειά σας, συμμετέχουν στο σύλλογο και κατ’ επέκταση στις εκδηλώσεις που διοργανώνει;

Βεβαίως την αναγνωρίζουν και βοηθούν με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Άλλοι συμμετέχουν στην καθαριότητα, άλλοι στη διοργάνωση των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, άλλοι προσφέροντας τα μηχανήματά τους όταν τα χρειαζόμαστε ή τις γνώσεις και τις γνωριμίες τους. Δεν πρέπει να ξεχάσω και τη συμμετοχή τους στην αιμοδοσία που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μιας και ο σύλλογός μας έχει δημιουργήσει Τράπεζα αίματος. 

 

Υπάρχει χρηματοδότηση του συλλόγου από τον δήμο ή και από αλλού;

Χρηματοδότηση από το Δήμο Φαιστού δεν έχουμε, όμως μας έχει βοηθήσει κατά καιρούς με τα μηχανήματα που διαθέτει.

Ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα του ΑΚΟΜΜ και επιχορηγηθήκαμε για την αγορά ηχοσυστήματος και για τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων. Επίσης μας έχει στηρίξει και η Περιφέρεια Κρήτης.

Εκτός από τους παραπάνω φορείς μας στηρίζουν οικονομικά, με προσφορά, από το υστέρημά τους, χωριανοί, αλλά και φίλοι του συλλόγου από το εξωτερικό.

 

Συνεργάζεστε με το μουσείο Βώρων ή με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Μεσαράς προκειμένου να παρουσιάσετε κάποια εκδήλωση που θα ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου;

Κάθε φορά που μας ζητείται βοήθεια την παρέχουμε, τόσο στο Σύλλογο Μεσαράς, όπου υπάγεται το Μουσείο των Βώρων, αλλά και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όμορα δημοτικά διαμερίσματα. Μην ξεχνάμε ότι ο στόχος μας είναι κοινός: Αγάπη για τον ευλογημένο τόπο της Μεσαράς.

 

Στο πέρασμα των χρόνων ποιες εκδηλώσεις κατά τη γνώμη σας ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες και γιατί τις ξεχωρίζετε;

Όλες ήταν πετυχημένες και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Η καθεμία για τον δικό της λόγο. Το κοινό όμως σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν η συνεργασία.

                  

Τι προγραμματίζετε  για τους επόμενους μήνες;

Προγραμματίζουμε αιμοδοσία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και συναυλίες με την χορωδία μας, όπου είμαστε καλεσμένοι από άλλους συλλόγους για την παρουσίαση τραγουδιών από το Νέο Κύμα.

 

Στη σημερινή, δύσκολη εποχή που ζούμε στην χώρα μας, δεν είναι πολυτέλεια να δίνονται χρήματα για διασκέδαση, ενώ γύρω μας υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους;

Σε δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μην είναι κλεισμένοι στο καβούκι τους, αλλά να συναθροίζονται παρακολουθώντας θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες,  ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και τόσα άλλα θεάματα ώστε να δίνουν τροφή στο πνεύμα τους. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τα παραπάνω χωρίς αντίτιμο.

Π.χ. λειτουργεί κάθε Κυριακή απόγευμα κινηματογράφος για τους μικρούς μας φίλους και το βράδυ για τους ενήλικες, με ελεύθερη είσοδο. Επίσης γίνεται εκμάθηση παραδοσιακών χορών για ενήλικες και μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, επίσης δωρεάν.

Μην ξεχνάμε, τέλος, όλες οι καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις, είναι όλες δωρεάν.

 

Εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνεται, συμμετέχετε και σε προσπάθειες στήριξης των συμπολιτών σας ή ιδρυμάτων της περιοχής.

Πρόσφατα συγκεντρώσαμε λαχανικά, προσφορά των κατοίκων του χωριού μας και τα στείλαμε στα παιδικά χωριά SOS στο Ηράκλειο. Επίσης στηρίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, όταν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια.

 

Κλείνοντας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι σε όλα τα παραπάνω;

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το σύλλογό μας, είναι η ύπαρξη της χορωδίας μας, όπου συμμετέχουν μέλη απ’ όλη τη Μεσαρά και γι’ αυτό ονομάζεται “Χορωδοί του Νότου”. Το κλίμα που υπάρχει στη χορωδία είναι παρεΐστικο. Δεν μας ενδιαφέρει η προβολή, αλλά το δέσιμο μεταξύ μας. Μέλημά μας είναι η συμμετοχή των νέων παιδιών, ώστε τα ακούσματά τους να είναι ποιοτικά και να τους δοθεί ευκαιρία για μια εναλλακτική δραστηριότητα. Αυτοί, οι νέοι, είναι το μέλλον μας.

 

mesaralive.gr  23 May, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα