Απολογισμός έτους και  νέες δράσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς

mesaralive.gr  20 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Απολογισμός έτους και  νέες δράσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς

Φώτο: mesaralive

Σημαντικές αποφάσεις για τις νέες δράσεις του, πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς, στην Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους.

Στη συνέλευση παρουσιάστηκε το έργο του Συλλόγου τον περασμένο χρόνο που περιλάμβανε:

α) την οργάνωση Ομιλιών των αρχαιολόγων Θ. Θεοδούλου (για τις υποβρύχιες παλαιές και νεότερες έρευνες στα Αντικύθηρα), Δ. Παναγιωτόπουλου ( για τις νεώτερες έρευνες στην Κουμάσα, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφές του Στ. Ξανθουδίδη στον οικισμό και τους θολωτούς τάφους), και του νομικού κ. Βγόντζα για τον γραπτό ΝΟΜΟ της Γόρτυνας,

β) αναλύθηκαν οι εποικοδομητικές συζητήσεις που ακολούθησαν τις ομιλίες και

γ) οι ενέργειες και τα Προγράμματα που έγιναν για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσαράς, μέσα στο γενικό πλαίσιο «Από τον μύθο ως την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία» στην περιοχή της.

Στη συνέλευση συζητήθηκε και εγκρίθηκε το ελαχιστοποιημένο οικονομικό πλαίσιο του Συλλόγου -καθώς δεν έλαβε ουδεμία ενίσχυση από οπουδήποτε ενώ συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μελών του Συλλόγου για τις εκδηλώσεις και τα έργα του κατά το τρέχον έτος.

Προτεραιότητα στις εκδηλώσεις και στα έργα του Συλλόγου έχουν δοθεί στα παρακάτω:

α) η οργάνωση ομιλιών και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και Συνέδρια για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσαράς,

β) η συνεργασία με τους Δήμους Φαιστού, Γόρτυνας κ.α. και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών Χώρων και διαχρονικών Μνημείων Μεσαράς, ιδιαίτερα:

    1) της προβολής του Τριγώνου των Αρχαιολογικών Χώρων Φαιστού Αγ. Τριάδας – Κομμού και της αγρέπαυλης Πιτσιδίων - στο πλαίσιο ενός Οικο-Αρχαιολογικού Πάρκου και με σχετικές ενέργειες για ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο και

    2) της ανάδειξης των Θολωτών Τάφων Μεσαράς - Αστερουσίων - Ψηλορείτη στο πλαίσιο διαμόρφωσης και προβολής διαδρομών μεταξύ αυτών των μοναδικών μνημείων σε συνάρτηση - σχέση και με τα ευρήματα από αυτούς που θα εκτεθούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς: «Στη δύσκολη περίοδο που περνάμε η συμμετοχή και συνεργασία όλων (τουλάχιστον όσων έχουν κάποια δυνατότητα) είναι επιβεβλημένη τουλάχιστον για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας ως υπόβαθρο στης σύγχρονης επιβίωσης και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσφορά από τον ζωγράφο Αριστόδημο ενός ωραίου πίνακα ώστε από την πώλησή του να γίνει η έκδοση Βιβλίου - Λευκώματος για το "Υδάτινο Δυναμικό Μεσαράς - Κεντρικής Κρήτης και τα αντίστοιχα Μνημεία"».

Να σημειωθεί τέλος ότι κατά την Γενική Συνέλευση κληρώθηκε ο τυχερός λαχνός με αριθμό 380. Καλείται ο κάτοχος του λαχνού αυτού να επικοινωνήσει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς ή το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας (τηλ. 28920 91394, 91112, e mail: cretanethnologymuseum.gr) ώστε να παραλάβει τον πίνακα.

 

mesaralive.gr  20 May, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα