Αρχαιολογική έρευνα αποδεικνύει ότι η μετάβαση στη γεωργία έγινε νωρίτερα από ότι πιστεύουμε

mesaralive.gr  25 July, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Αρχαιολογική έρευνα αποδεικνύει ότι η μετάβαση στη γεωργία έγινε νωρίτερα από ότι πιστεύουμε

Αρχαιολόγοι από το Ισραήλ συγκέντρωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί την γη 11.000 χρόνια πριν από την χρονολογία που η επιστημονική κοινότητα ορίζει την μετάβαση στην γεωργία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 150.000 υπολείμματα φυτών που βρέθηκαν σε οικισμό κυνηγών – συλλεκτών που βρισκόταν στις ακτές της θάλασσας της Γαλιλαίας, την λίμνη που βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

Ο συγκεκριμένος οικισμός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1989, κατοικούνταν πριν από 23.000 χρόνια και ως εκ θαύματος έχει διατηρηθεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Μετά από έρευνες στον συγκεκριμένο οικισμό εντοπίστηκαν τύποι αγριόχορτων που ευδοκίμησαν σε συνθήκες που δημιούργησαν οι άνθρωποι, όπως είναι το γάγγλιο φυτό και το ζιζάνιο.

Ακόμα, από την εξέταση των εργαλείων που βρέθηκαν στα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του οικισμού, βρέθηκαν υλικά που πιθανότατα προήλθαν κατά την συγκομιδή δημητριακών.

Πολύ σημαντικά ήταν και τα ευρήματα που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός παρασκεύαζε και ψωμί.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μετάβαση στη γεωργία ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή το 12.000 π.Χ., όμως η νέα αρχαιολογική έρευνα δείχνει πως οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας έγιναν πολύ νωρίτερα.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

mesaralive.gr  25 July, 2015 ΚΟΣΜΟΣ