Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό - Η φωτιά ηταν πανω από τις δυνάμεις μας

mesaralive.gr  27 July, 2018 ΑΡΘΡΑ
Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό - Η φωτιά ηταν πανω από τις δυνάμεις μας

Συνέντευξη Τύπου παραχωρησε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος , ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και υψηλόβαθμα στελέχη των Υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση αντιμετώπισης του πύρινου μετώπου στη ανατολική Αττική.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε και εξαπλώθηκε η φωτιά και έγινε αναφορά για πολλές εστίες που άναψαν  ταυτόχρονα.

Τονίστηκε πως η πυρκαγιά σε λιγότερο από 1.5 ώρα είχε γιγαντωθεί και χαρακτηρίστηκε καταστροφική. Ενώ ειπώθηκε πως η διαδικασία για την εξακρίβωση των αιτίων είναι σε εξέλιξη.

 

Ενδείξεις εμπρησμού

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Τόσκα σε μικρό χρόνο υπήρξαν εστίες και πολλές πυρκαγιές. «Αυτό κάθε άνθρωπο τον προβληματίζει και επικεντρώνουμε εκεί τις έρευνες» ανέφερε.

Αναλυτικά ανέφερε: «Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

Είχε ζητήσει να παραιτηθεί ο Τόσκας

Σε επιχειρησιακό επίπεδο σύμφωνα με τον κ.Τόσκα δεν μπορεί να βρει μεγάλα λάθη. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει την παραίτησή του από τον πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή αφού επρόκειτο για την "ώρα της πάλης".

Αρχηγός πυροσβεστικής: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό- Εισηγήθηκα εκκένωση

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έκανε οτιδήποτε διαφορετικό από τις κινήσεις που έπραξε ο αρχηγός της πυροσβεστικής απάντησε "δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό". 

Σύμφωνα με τον ίδιο εισηγήθηκαν την εκκένωση των περιοχών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής η εκκένωση δεν είναι ρεαλιστική αφού απαιτείτο χρόνος για την άφιξη λεωφορείων και την όλη διαδικασία και δεν θα ήταν εφικτή η προσπάθεια.  Σύμφωνα με τον κ.Τζανακόπουλο θα χρειάζονταν 5-6 ώρες ίσως και ολόκληρη η μέρα για την εκκένωση. 

 

"Εντολή του πρωθυπουργού να μη μείνει τίποτα αναπάντητο" 

"Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο", δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

 

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινμή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

 

mesaralive.gr  27 July, 2018 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα