Aρχίζει ξανά η δίκη Γιακουμάκη

  04 June, 2019 ΑΡΘΡΑ
Aρχίζει ξανά η δίκη Γιακουμάκη

Εννέα στο εδώλιο για τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει - ξανά - σε λίγα 24ωρα η υπόθεση του bullying σε βάρος του αείμνηστου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός, στα Ιωάννινα, τον Μάρτιο του 2015. Μετά από διακοπή περίπου ενός μηνός, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, συνεχίζεται μεθαύριο Πέμπτη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις αρχές Μαΐου, η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων. Για μια ακόμη φορά, εκείνη την ημέρα, οι γονείς του Γιακουμάκη, που βρίσκονταν στο ακροατήριο, εμφανίστηκαν συντετριμμένοι: Ουκ ολίγες φορές, κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης, ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, ζητούσε να «ακουστούν όλες οι αλήθειες για την υπόθεση», ούτως ώστε να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού του.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περασμένη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, για την επίμαχη υπόθεση εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες, όλοι τους πρώην σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, κατέθεσε ο πρώην συγκάτοικος του Βαγγέλη, ο οποίος είπε ότι ο Γιακουμάκης ήταν ένα παιδί που είχε «πρόγραμμα και σειρά». Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συγκεκριμένος μάρτυρας διέψευσε τα όσα ακούγονται για χειροδικίες σε βάρος του Ρεθυμνιώτη σπουδαστή.

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν ήταν και μια συμφοιτήτρια του Γιακουμάκη, η οποία είπε ότι ποτέ δεν αντιλήφθηκε να συμβαίνει κάτι κακό σε βάρος του Βαγγέλη. Επίσης, έτερος συμφοιτητής τού αδικοχαμένου 20χρονου είπε: «Είχα δει να τον κυνηγούν στον διάδρομο και να του ρίχνουν κρύο νερό. Άκουσα πως του έριχναν σφαλιάρες και τον έκλειναν στην ντουλάπα».

Στις πρώτες συνεδριάσεις για την πολύκροτη δίκη, που έλαβαν χώρα μέσα στον περασμένο Απρίλιο, υπήρξαν στιγμές που η ένταση “χτύπησε κόκκινο”, είτε λόγω της συναισθηματικής φόρτισης συγγενικών προσώπων του αείμνηστου Γιακουμάκη, είτε λόγω αντιδράσεων των συνηγόρων υπεράσπισης. Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί ότι, αναφορικά με κάποιους εκ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι οποίοι δεν προσήλθαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον της Έδρας.

Κατηγορούμενοι είναι 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση. Όλοι τους βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα. Επισημαίνεται ότι κανείς από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο, ωστόσο άπαντες εκπροσωπούνται διά των πληρεξούσιων συνηγόρων τους.

Αναβολή

Η εκδίκαση της επίμαχης υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, ωστόσο τελικά η Έδρα ανέβαλε τότε τη δίκη για τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Η αναβολή είχε δοθεί λόγω της απουσίας αρκετών - αλλά και σημαντικών - μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Βρέθηκε νεκρός 40 ημέρες μετά

Ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015. Εκείνη την ημέρα, ο νεαρός από την Κρήτη έφυγε από το δωμάτιο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου διέμενε. Ενώ συνήθιζε να ενημερώνει τον συγκάτοικό του για το πού θα πήγαινε, εκείνη τη φορά ο Γιακουμάκης δεν του είπε τίποτα: Ο 20χρονος έφυγε παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά του, αφήνοντας, ωστόσο, στο δωμάτιο το μπουφάν, το πορτοφόλι αλλά και το κινητό του.

Κατηγορούμενοι είναι 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση. Όλοι τους βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα...

Το ίδιο βράδυ, συμφοιτητές του Βαγγέλη που είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την τύχη του χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του. Είχε προηγηθεί αγωνιώδης τηλεφωνική επικοινωνία της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών να εντοπίσουν τον αγνοούμενο νεαρό, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές “σαρώνουν” την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Μετά τα πρώτα 24ωρα, οι έρευνες επεκτείνονται και στο εσωτερικό της σχολής. Πολλά από τα - μέχρι τότε - κλειστά στόματα αρχίζουν να ανοίγουν: Ειδικότερα, συμφοιτητές του Βαγγέλη κάνουν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση σε βάρος του 20χρονου Κρητικού. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη, η οποία έκανε συνεχώς καψώνια στον Γιακουμάκη.

Τελικά, μετά από περίπου 40 ημέρες, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται στα μέσα Μαρτίου από ζευγάρι που έκανε βόλτα, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Το άψυχο κορμί του βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια έλαβε χώρα στα Ιωάννινα η δίκη αναφορικά με την πράξη της «παράβασης καθήκοντος» που σχετιζόταν με την πολύκροτη υπόθεση. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων έκρινε ένοχο τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Μετά την καταδίκη του, πάντως, ο πρώην διευθυντής της σχολής άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε εκ νέου ένοχος, ωστόσο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε την ποινή του στους έξι μήνες.

 

  04 June, 2019 ΑΡΘΡΑ