Αρχίζει ο εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών

  05 July, 2021 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Αρχίζει ο εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των εφήβων από 15 έως 17 ετών, όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Όπως τόνισε, η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών άναψε το «πράσινο φως» για τα εμβόλια σε εφήβους αλλά μόνο με γονική συναίνεση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να εμβολιαστεί κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Ανέφερε μάλιστα ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνονται τα ραντεβού εμβολιασμού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Θεοδωρίδου, έπειτα από την εξέταση των δεδομένων που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι οφέλιμο να εμβολιαστούν στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών, καθώς τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω της εξωσχολικής τους δραστηριότητας μεταδίδουν στο περιβάλλον τους με μεγαλύτερη συχνότητα τον κορονοϊό.

Ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά με υποκείμενο νοσήματα, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα τους προσέφερε προστασία. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας - και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε.

Σχετικά με την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών σημείωσε και πρόσθεσε πως τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Ξεκινά ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι την τετάρτη ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ΄όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Επίσης, ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

 

  05 July, 2021 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα