Αργεντινή: Γυναίκες-θύματα βιασμού θα μπορούν να κάνουν άμβλωση

  14 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Αργεντινή: Γυναίκες-θύματα βιασμού θα μπορούν να κάνουν άμβλωση

Διασφαλίστηκε  στην Αργεντινή το δικαίωμα των γυναικών, που έχουν πέσει θύματα βιασμού, στην άμβλωση, με την ανακοίνωση ενός πρωτοκόλλου που περιορίζει την ελευθερία των νοσοκομείων να αποφασίζουν αν θα προχωρούν στην επέμβαση αυτή.

Με βάση τη νομοθεσία της Αργεντινής η άμβλωση επιτρέπεται στην περίπτωση βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Όμως οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται πάντα στη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, καθώς τα νοσοκομεία μπορούν να αποφασίζουν ποιες περιπτώσεις πληρούν τα κριτήρια.

«Το πρωτόκολλο θα χρησιμεύει ως οδηγός, κυρίως στις περιπτώσεις που ο νόμος ξεκάθαρα επιτρέπει τη διακοπή της κύησης», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής Τζίνες Γκονσάλες Γκαρσία.

«Σεβόμαστε τις διαφωνίες για λόγους συνείδησης, όμως αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεσμικό άλλοθι για τη μη συμμόρφωση με τον νόμο», τόνισε ο Γκαρσία, που ορκίστηκε χθες μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το νέο πρωτόκολλο, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα. Οι μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις είναι η Ουρουγουάη, η Κούβα και η Γουιάνα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή αυτή εφαρμόζεται η πιο περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, με κάποιες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, να τις απαγορεύουν εντελώς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Αργεντινής παραιτήθηκε τον Νοέμβριο όταν το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με στόχο να καταστούν πιο εύκολες οι αμβλώσεις ανακλήθηκε από τον τότε πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, έναν συντηρητικό. Ο Μάκρι έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Φερνάντες τον Οκτώβριο.

Ο Φερνάντες έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

 

  14 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ