Αστροναύτης επέστρεψε από το διάστημα 5 πόντους ψηλότερος

mesaralive.gr  04 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Αστροναύτης επέστρεψε από το διάστημα 5 πόντους ψηλότερος

Έμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επί έναν χρόνο

Ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι, που έμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επί έναν χρόνο - το μεγαλύτερο διάστημα που έχει περάσει Αμερικανός εκτός του πλανήτη μας - επέστρεψε στη Γη κατά πέντε πόντους ψηλότερος! 

Αυτό τουλάχιστον συμπέραναν οι επιστήμονες της NASA που τον εξέτασαν με το που προσγειώθηκε με το ρωσικό Σογιούζ χθες το πρωί στο Καζακστάν. Ο σκοπός άλλωστε της αποστολής του ήταν ακριβώς αυτός, να μελετηθούν οι επιπτώσεις της παραμονής στο διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Σκοτ Κέλι ήταν ο ιδανικός υποψήφιος, καθώς έχει δίδυμο αδερφό, ο οποίος τυγχάνει επίσης αστροναύτης, αν και πλέον δεν συμμετέχει σε αποστολές. Η ευκαιρία αυτή, της μελέτης δηλαδή των επιπτώσεων της παραμονής στο διάστημα σε δύο ομοζυγωτικούς διδύμους είναι μοναδική, θεωρούν οι επιστήμονες. 

«Αισθάνομαι πολύ καλά» είπε ο Σκοτ Κέλι πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής επί της Γης αυτή τη φορά, από το Καζακστάν προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα από την Νορβηγία, που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός του, ανέβασε στο δημοφιλέστατο προφίλ του στο Twitter την πρώτη του φωτογραφία επί της Γης, το ηλιοβασίλεμα που αντίκρισε.

Η μελέτη των επιπτώσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον για έναν χρόνο, καθώς τα σημεία που μπορούν να επηρεαστούν είναι πολλά. Για παράδειγμα, μπορεί να εξασθενήσουν τα οστά και οι μύες, να πρηστεί το πρόσωπο και τα πόδια, να μικρύνει η καρδιά καθώς δεν απαιτείται να «εργάζεται» τόσο σκληρά, να δημιουργηθούν προβλήματα ισορροπίας, να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, να διαταραχθεί το βιολογικό ρολόι, αλλά και να... αυξηθεί το ύψος. 

Αυτό συνέβη και στον Σκοτ Κέλι, που επέστρεψε κατά πέντε πόντους ψηλότερος, καθώς οι δίσκοι της σπονδυλικής του στήλης «απελευθερώθηκαν» από την πίεση της βαρύτητας και «άνοιξαν»! Πηγή: imerisia.gr

 

mesaralive.gr  04 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ