Αυτό είναι το νέο σχέδιο οδικής ασφαλείας

  03 February, 2021 ΑΡΘΡΑ
Αυτό είναι το νέο σχέδιο οδικής ασφαλείας

Κατηγοριοποίηση παραβάσεων ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και διαβάθμιση του ύψους των προστίμων, αυστηρότεροι και εποπτευόμενοι έλεγχοι στα ΚΤΕΟ, αλλά και θεσμοθέτηση μειωμένου ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα για τις κατοικημένες περιοχές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την οδική ασφάλεια, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνοντας πλήρως παλαιότερα ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Η φιλοσοφία είναι η θεσμοθέτηση μη υψηλών χρηματικών προστίμων, ενώ έμφαση θα δοθεί στις πέντε πιο επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα: υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες, μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και χρήση κινητού τηλεφώνου.

Επιπλέον τα πρόστιμα θα είναι στοχευμένα ανά παράβαση είτε στο αυτοκίνητο είτε στον οδηγό. Για παράδειγμα για το μη έλεγχο του οχήματος από ΚΤΕΟ ή σπασμένο καθρέφτη θα προβλέπεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας. Αντίθετα για τη μη χρήση ζώνης ή κράνους, τα πρόστιμα και οι κυρώσεις θα στοχεύουν τον οδηγό.

Πρόστιμα μέσω e-banking ή ΑΤΜ

Ως προς την εισπραξιμότητα των προστίμων, προβλέπεται η βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ψηφιακή διαδικασία. Επιπλέον η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (και πιστοποιείται με κάμερες, ραντάρ) θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking ή ΑΤΜ και βεβαίωσης της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet, ενώ για το point system προβλέπεται η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system. Επιπλέον η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.

Επίσης στο σχεδιασμό της οδικής ασφάλειας περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα απόκτησης άδειας οδήγησης, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και εμπεριέχει ρυθμίσεις για άντληση θεμάτων των θεωρητικών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων, οπτικοακουστική καταγραφή των πρακτικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τις θεωρητικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών και θα καταργηθεί το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές τις απαντήσεις. Αυτό θα αντικατασταθεί από την τράπεζα θεμάτων «που θα υποχρεώσει αφενός τον υποψήφιο να διαβάσει, αφετέρου τον εκπαιδευτή οδήγησης να διδάξει, να πραγματοποιήσει δηλαδή τα θεωρητικά μαθήματα στη σχολή οδήγησης», όπως σημειώνουν στο υπουργείο Μεταφορών.

Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και άτομα με προβλήματα ακοής.

Αναφορικά με τις σχολές οδηγών καθιερώνεται ελάχιστο όριο ηλικιας άσκησης επαγγέλματος και αδειών οδήγησης κάθε κατηγορίας για τους εκπαιδευτές, οι οποίοι μάλιστα δε θα πρέπει να έχουν υποπέσει σε συγκεκριμένες παραβάσεις του ΚΟΚ.  Δικαίωμα άσκησης θα έχουν κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.

Κορωνίδα των δράσεων θα αποτελέσει το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών 2021 – 2030, το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και μετρήσιμους στόχους και θα στηριχθεί σε μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ερθουν το προσεχές διάστημα μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), η αλλαγή του συστήματος απόκτησης άδειας οδήγησης, τα Σχεδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), αλλα και η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των Σχολών Οδήγησης. Στόχος είναι η μείωση των θυμάτων των τροχαίων κατά 50% την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα θα προχωρήσει και το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία.

«Το πιο άμεσο και φλέγον, είναι να κάνουμε πιο ασφαλείς τους δρόμους μας. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχει το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα, αλλά και το ειδικό πλέγμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος. Ξεμπλοκάρουμε επίσης μεγάλα οδικά έργα: Τον Ε-65, τον ΒΟΑΚ, το Καλαμάτα-Ριζόμυλος, τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού στην Αθήνα και το flyover στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Η νέα εθνική προσέγγιση για την οδική ασφάλεια είναι αυτή του Ασφαλούς Συστήματος που αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο λάθος είναι εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη ενός οδικού συστήματος πρέπει να αναλάβουν ευθύνη ώστε το αναπόφευκτο τροχαίο ατύχημα να μην είναι θανατηφόρο. Η ευθύνη, λοιπόν, δεν μπορεί να ανήκει μόνο στον χρήστη ενός δρόμου. Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, η πολιτεία, οι διαχειριστές των δρόμων και η κοινωνία των πολιτών, πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το ευρωπαϊκό όραμα για μηδενικά θύματα από τροχαία το 2050 μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, αλλά όσο παλεύουμε να το πετύχουμε ο αριθμός των θυμάτων θα μειώνεται».

 

ΚΤΕΟ

Σκληραίνουν τα μέτρα για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στο πλαίσιο των ελέγχων στα 204 ιδιωτικά και τα 28 δημόσια ΚΤΕΟ μόλις το 4,5% των οχημάτων «κόβεται», όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 35%.

Ενα στα τέσσερα οχήματα δεν περνάει ΚΤΕΟ, ενώ το πρόστιμο για τους αμελείς οδηγούς ισούται πρακτικά με το κόστος ελέγχου (65 ευρώ) και στις προθέσεις του υπουργείου είναι η αυστηροποίησή του.

Από την ίδρυση τους, το 2001, έως και σήμερα, τα ΚΤΕΟ δεν ελέγχονται όσον αφορά την

ποιότητα των ελέγχων τους. Για το λόγο αυτό, το νεο σχέδιο περιλαμβάνει και τη δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών ΚΤΕΟ. Οι επόπτες ΚΤΕΟ θα είναι διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί Π.Ε. οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανέλεγχο on the spot, στην “πόρτα” του ΚΤΕΟ, του

οχήματος που μόλις διήλθε με επιτυχία, ενώ θα ελέγχουν επίσης την ποιότητα και την ακριβή λειτουργία των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ.

Σε όσα οχήματα διαπιστωθεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι θα υπάρχουν κυρώσεις που θα φθάνουν και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Στους αμελείς ιδιοκτήτες εκτός των αυστηρότερων προστίμων, θα επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.

Το προφίλ των τροχαίων στην Ελλάδα

Οσον αφορά το στόχο της μείωσης του αριθμού των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών, η Ελλάδα έχει ακόμα να διανύσει αρκετό δρόμο καθώς μπορεί να είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε θανάτους την τελευταία δεκαετία (43%), η οποία όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στον πίνακα των θυμάτων από τροχαία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να καταγράφονται 65 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαικός μέσος όρος είναι στο 51 και χώρες όπως η Σουηδία έχουν 22.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαική Ενωση είναι η μείωση των νεκρών αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% το 2030 και οι μηδενικοί θάνατοι έως το 2050.

Πέραν του πόνου που προκαλούν οι ανθρώπινες απώλειες, το οικονομικό κόστος των τροχαίων είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο αφού αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας μας καθώς το κόστος από τις απώλειες αθρώπινων ζωών εκτιμάται σε 1,57 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυτό των σοβαρών τραυματισμών σε 0,19 δισεκ.

Βάσει των αναλύσεων από τα υφιστάμενα δεδομένα, στην πλειονότητα των ατυχημάτων στο δρόμο εμπλέκεται άνδρας, οδηγός αυτοκινήτου στην πιο παραγωγική ηλικία 24 – 49 ετών, ο οποίος κινείται σε αστικές οδούς. Επιπλέον τα τροχαία στην Ελλάδα παρουσιάζουν μία έντονη εποχικότητα με την πλειοψηφία τους να συμβαίνουν την περίοδο μεταξύ Ιουλίου – Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφονται απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Για την καλύτερη συλλογή πιο αξιόπιστων δεδομένων θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας υπό την ευθύνη του ΕΜΠ, το οποίο θα τηρεί βάση δεδομένων και θα δημοσιεύει ετησίως ενημερωτικό δελτίο στατιστικών στοιχείων.

Αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες.

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ποιοτικά Δεδομένα

Οι δημόσιες πολιτικές για την οδική ασφάλεια πρέπει να στηρίζονται σε καλής ποιότητας δεδομένα και γι’ αυτό θεσπίζουμε, για πρώτη φορά, Εθνικό Παρατηρητήριο για την Οδική Ασφάλεια. Τη λειτουργία του θα αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέσω σύμβασης που θα συνάψει με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή, επεξεργασία και τήρηση εθνικής βάσης δεδομένων για την οδική ασφάλεια. Σε ετήσια βάση θα δημοσιεύει ενημερωτικό δελτίο στατιστικών στοιχείων για την οδική ασφάλεια, η εγκυρότητα των οποίων θα επικυρώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ελλάδα θα υιοθετήσει τα πιο έγκυρα διεθνώς πρωτόκολλα για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων.

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Διακυβέρνηση και Στρατηγικό Σχέδιο

Αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων υιοθετείται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για την οδική ασφάλεια που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συντονίζει το διυπουργικό έργο σε θεσμικό επίπεδο. Θα εγκρίνει και θα εποπτεύει την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, το οποίο θα γίνει νόμος με δράσεις δεσμευτικού χαρακτήρα για όλους τους αρμόδιους φορείς. Σκοπός η μείωση των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών κατά 50%.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα εκτελεί τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει την ευθύνη υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων. Βασικό εργαλείο θα είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία είναι δεσμευτικά για Δήμους άνω των 30.000 κατοίκων και θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις οδικής ασφάλειας.

Η κοινωνία των πολιτών. ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα, επίσημοι σύμβουλοι της πολιτείας (ΤΕΕ), εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα επικοινωνίας. Ένταξη του έργου τους υπέρ του στόχου της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων.

3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαίδευση και Επικοινωνία

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας από τον προσεχή Σεπτέμβριο η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνει υποχρεωτική στα σχολεία.

Επιπλέον, οι νέοι και νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης στις σχολές οδήγησης.
Τα θεωρητικά μαθήματα θα μπορούν να πιστοποιηθούν, πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, ενώ με τη συμπλήρωση αυτού, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην πρακτική δοκιμασία.
Επιπλέον, αλλάζει η φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης:
Νέα εγχειρίδια για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών με την παιδαγωγική επιμέλεια του Ευγενίδου Ιδρύματος.
Καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές απαντήσεις και δημιουργείται τράπεζα θεμάτων που προϋποθέτει τη διενέργεια θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή οδήγησης.
Ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και ειδική θεωρητική εξέταση για ειδικές ομάδες πληθυσμού: πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με μαθησιακές δυσκολίες καθώς και όσοι έχουν προβλήματα ακοής.
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με διεύρυνση της πλατφόρμας e-drive academy σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και τη διοργάνωση προγραμμάτων μέσω του ΙΝ.ΕΠ. του ΕΚΔΑΑ
Κατάρτιση εκπαιδευτών οδήγησης και πιστοποιημένη επιμόρφωση τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια.
Επίσης, θεσπίζονται προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής:
Ελάχιστη ηλικία και κατοχή αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών.
Θα πρέπει να είναι κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία.
Να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
Να μην έχουν υποπέσει ποτέ σε συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προκηρύξει διαγωνισμό, με αντικείμενο την εκπόνηση εθνικού σχεδίου επικοινωνιακής πολιτικής για την οδική ασφάλεια.

4η ΕΝΟΤΗΤΑ: Αποτελεσματικό Σύστημα Επιβολής

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη βάση ορισμένων αρχών:

Κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας.

Η έμφαση θα δοθεί στις πέντε πιο συχνές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα: υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες, μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι παραβάσεις θα έχουν διαβαθμισμένα - και πάντως όχι υψηλά - χρηματικά πρόστιμα σε συνδυασμό με διοικητικές κυρώσεις.
Διαχωρισμός των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος.

Παράδειγμα: Στην περίπτωση οχήματος με ληγμένο ΚΤΕΟ, οχήματος που δεν λειτουργούν οι φανοί ή κυκλοφορεί με σπασμένους καθρέφτες θα «τιμωρείται» το όχημα π.χ. με αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση παράβασης που σχετίζεται με την οδηγική συμπεριφορά, οι κυρώσεις θα επιβάλλονται στον οδηγό.
Η ευθύνη όμως θα πρέπει να επιμεριστεί και σε όσους η πολιτεία έχει αναθέσει την υποχρέωση ελέγχου για την κατάσταση των οχημάτων, δηλαδή στα ΚΤΕΟ.
Από την ίδρυση τους, το 2001, τα 204 ιδιωτικά και 28 δημόσια παραμένουν ανεξέλεγκτα, όσον αφορά την ποιότητα των ελέγχων τους.

Στην Ελλάδα, με έναν από τους πιο γηρασμένους στόλους της Ευρώπης το ποσοστό απόρριψης (επανελέγχου) στα ΚΤΕΟ είναι 4,5%, όταν στη Γερμανία είναι 35,5%.

Ένα στα τρία οχήματα δεν προσέρχεται για έλεγχο. Για τον αμελή ιδιοκτήτη, αν παρέλθει η διετία, το πρόστιμο εκπρόθεσμου (65€) ισούται με το κόστος ελέγχου που δεν έγινε, άρα καθίσταται συμφέρον.

Έτσι, στο νομοσχέδιο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θα υπάρξει διάταξη για τη δημιουργία Μητρώου Εποπτών ΚΤΕΟ.

Οι επόπτες ΚΤΕΟ θα είναι διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί Π.Ε. οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανέλεγχο on the spot, στην «πόρτα» του ΚΤΕΟ, του οχήματος που μόλις διήλθε με επιτυχία.
Σε όσα οχήματα διαπιστωθεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι θα υπάρχουν κυρώσεις που υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Επιπλέον, θα αυστηροποιηθεί το πρόστιμο για τον πλημμελή ιδιοκτήτη, ενώ θα επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.

Μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις αστικές περιοχές

Όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού πεζού, τον οποίο θα χτυπήσει, είναι 10%.
Εάν το αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού του πεζού εκτοξεύεται στο 80%.
Για τον λόγο αυτό, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές θα κατέβει στα 30χλμ/ώρα.

Διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης του προστίμου

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Ο στόχος είναι διττός: ο τερματισμός του καθεστώτος της γενικευμένης πεποίθησης ατιμωρησίας και η αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ.

Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ θα γνωρίζει ότι θα πρέπει να καταβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο και η διοικητική διαδικασία θα έχει ως εξής:
Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα.
Πρόβλεψη ώστε η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (κάμερες, ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM.
Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο TAXIS
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελούν πόρους των ΟΤΑ στην περιοχή των οποίων συντελέστηκε η παράβαση.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας. Τα ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ θα εξακολουθούν να αποδίδονται υπέρ του οικείου ΟΤΑ, αλλά θα διασφαλίζεται ότι θα επενδύονται σε πολιτικές ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο υλοποίησης των ΣΒΑΚ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ταμείου θα είναι:

Σύσταση νομικού προσώπου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών και της ΚΕΔΕ.
Το Ταμείο θα είναι ο βασικός μηχανισμός συλλογής των χρηματικών ποσών από τα πρόστιμα του ΚΟΚ. Θα κατανέμει τα ποσά στους Δήμους με βάση τη γεωγραφική κατανομή των προστίμων.
Οι Δήμοι θα δίνουν αναφορά στο Ταμείο για τις δράσεις οδικής ασφάλειας που υλοποιούν.
Το Ταμείο θα εγκαθιδρύσει μηχανισμό εποπτείας των δράσεων οδικής ασφάλειας στη βάση δεικτών επίτευξης/επίδοσης.
Θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτικό ρόλο στους Δήμους

Καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Πρώτον, μέσω του ανασχεδιασμού του συστήματος, ο παραβάτης θα γνωρίζει ότι οι προβλεπόμενοι πόντοι θα καταγράφονται σε εύλογο χρόνο.
Δεύτερον, θα γίνει εφικτή η άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο point system.
Τρίτον, η Τροχαία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών.
Τέταρτον, θα αντλούνται στατιστικά στοιχεία για το είδος και τη συχνότητα της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών.

5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ασφαλές οδικό δίκτυο

Το τετράπτυχο της οδικής ασφάλειας θεμελιώνεται στους ασφαλείς δρόμους, την υπεύθυνη οδήγηση, την κυκλοφοριακή παιδεία και τη θέσπιση δίκαιων κανόνων.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρέχει ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας:

7.000 επικίνδυνες θέσεις, σε 2.500 χιλιόμετρα, σε 80 οδικούς άξονες.
60 Μελέτες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Μελετήθηκαν οδικά τμήματα μήκους 15.000 χιλιομέτρων.

Αρωγός η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (δανειακή σύμβαση 450 εκ. € με Εγνατία Οδό Α.Ε.)

Επιπλέον, πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου με στόχο τη δραστική μείωση των ατυχημάτων έως να ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος.

Απεμπλοκή και προγραμματισμός μεγάλων έργων οδικών υποδομών:
Πάτρα-Πύργος
Ε65
ΒΟΑΚ
Καλαμάτα- Ριζόμυλος
Επεκτάσεις Αττικής Οδού
Flyover στη Θεσσαλονίκη
Ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της Ελλάδας με νέους, σύγχρονους, ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.

 

  03 February, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα